ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Монбат” ще плати 4 млн. лв. на акционерите си като дивидент

Пари

Нетната печалба на „Монбат“ АД – София за 2022 г., в размер на 1 219 498 .73 лв., да бъде разпределена като дивидент на акционерите, заедно с част от неразпределената печалба от минали години от 2 780 501.27 лв., като обща сума на дивидента е 4 000 000 лева. Това предложение на мениджърите е записано в поканата за свикване на редовно годишно общо събрание на дружеството на 29 юни.

Преди това акционерите трябва да одобряг годишните финансови отчети на дружеството за 2022 г. (индивидуален и консолидиран).
В дневния ред са и точките за освобождаване на членовете на съвета на директорите – Чавдар Данев – председател, Петър Христов Петров, Евелина Славчева, Флориан Хют, Петър Бозаджиев, Кайл Андерсън и  Виктор Спириев – изпълнителен член на съвета, от отговорност за дейността им през миналата година и за промени в тях. Проектът за решение предвижда освобождаване на Флориан Хют като член на борда на директорите.

Общото събрание ще обсъди и промени в устава на дружеството.
Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на БФБ, в резултат на които инвеститорът ще има право на дивидент, е 13 юни.

В последните пет години „Монбат“ редовно изплаща дивидент на своите акционери. От печалбата за 2021 г. бяха разпределени по 0.141 лева на акция.

“Монбат” осъществява дейността си в два основни бизнес сегмента – оловно-кисели батерии и литиево-йонни клетки и системи с висока мощност.

Капиталът на компанията е разпределен между “Приста ойл Холдинг” ЕАД с дял от 42.73%, “ПРИСТА ХОЛДКО КООПЕРАТИФ” У.А с 20.78%, “Монбат Трейдинг” ООД – с 7.06%, УПФ “Доверие” – с 6.62%, ЗУПФ “Алианц България”  – с 5.40 процента. Други фирми и индивидуални инвеститорите претажават 17.41% от книжата с право на глас. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст