ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МФ: Средствата от Сребърния фонд и по европроектите са налични във фискалния резерв

Министерство на финансите

Средствата от Сребърния фонд и по европейските проекти са налични във фискалния резерв, става ясно от съобщение на Министерството на финансите. Към него се прилагат публично достъпни данни за състоянието на фискалния резерв и наличностите в т.нар. „единна сметка“, които се пазят в БНБ.

„За финансиране на разходите и трансферите Министерският съвет не може да използва средствата по единната сметка на Държавен фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (известен като Сребърен фонд) и средствата по програми и проекти на Европейския съюз“, е текстът в удължителния закон, действащ в момента (бел. ред. § 15), с който се ограничава използването на тези наличности от единната сметка за финансиране на текущи нужди.

От приложената таблица в съобщението става ясно, че през месеците март и април няма седмица, в която сумата по това ограничение да е под 8,2 милиарда лева.

Сребърният фонд в момента е около 3,7 милиарда лева.

Към публикацията са приложени и линкове с препратки към публична информация за състоянието на фискалния резерв и за балансите в управление „Емисионно“ на БНБ.

Без да упоменават конкретно, най-вероятно уточнението на Министерството на финансите идва заради обвиненията от парламентарната трибуна, че средствата от Сребърния фонд са изхарчени или че има потенциална опасност това да се случи.

В предложения от министерството проект за удължаване на удължителния закон се прави предложение за отпадането на цитираното в началото ограничение, но министър Росица Велкова сама предложи между двете четения депутатите да въведат нов лимит, с който отново да гарантират, че средствата за гарантиране на пенсиите в бъдеще и европроекти няма да бъдат разходвани за други цели.

По-рано днес по време на блиц контрола в НС служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров увери, че средствата от Сребърния фонд няма да бъдат откраднати, а държавният интерес ще бъде запазен.

Министър Лазаров поясни, че онова, което е предложено в удължителния закон за бюджета, е по-голяма гъвкавост за използване на тези средства, така че да не се прибягва до тегленето на държавен заем.

“Не, средствата няма да бъдат откраднати. Сребърният фонд е част от фискалния резерв. Съгласно законодателството и онова, което е предложено в удължителния закон, е по-голяма гъвкавост при ползването на тези средства, така че да не се прибягва до тегленето на държавен заем”, обясни Лазаров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст