ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Официално: Ето кои са министрите в кабинета “Денков-Габриел”

От “Продължаваме промяната – Демократична България” и ГЕРБ-СДС обявиха официално имената на министрите в кабинета “Денков – Габриел”. 

В понеделник, в 11 ч. ще върнем папката с изпълнен мандат на президента. Това заяви предложеният за кандидат-премиер от ПП-ДБ акад. Денков на съвместен брифинг с номинираната Мария Габриел от ГЕРБ-СДС . 

“Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет, това е окончателният списък. В понеделник в 11 часа връщаме мандата”, заяви акад. Николай Денков.

“Само с промени в законите няма да бъде завършен целият процес, затова беше необходимо дали можем да осигурим 160 депутата за конституционна реформа”, отбеляза Денков.

“Имаме мнозинство за конституционна реформа”, заяви Мария Габриел.

По-рано днес Денков отбеляза, че от състава на проектокабинета са отпаднали партийните фигури, които са заменени от хора с експертен профил. Той добави, че съставът на проекта за редовно правителство с втория мандат е консенсусен и подбран така, че да получи по-широка подкрепа в парламента.

На ротационен принцип първи премиер за девет месеца ще е акад. Николай Денков, а след това – Мария Габриел.  

Пълният списък с министрите: 

Николай Денков – ротационен министър-председател за първите 9 месеца 

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

Асен Василев – министър на финансите. Той е съпредседател на ПП и бивш ресорен министър в кабинета „Петков”. 

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на отбраната. Той е бивш служебен министър и проекто такъв в кабинета „Петков”. 

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите. Той е бивш служебен министър в мандата на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ – министър на енергетиката

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е депутат от ПП и бивш зам.-министър.

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните. Той собственик на месопреработвателната компания „Тандем”.

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Атанас Славов – министър на правосъдието

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията. Той е бивш депутат от ПП и директор на закритото дружество „Хели Мед Сървиз”.

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването. Той е дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Зарица Димкова – министър на туризма. Тя е от „Зелено движение”. 

Александър Йоловски – министър на електронното управление. Той е бивш зам.-министър. 

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта. Илиев е автомобилен състезател. 

Изненадваща рокада има в състава – Атанас Славов ще бъде номиниран за правосъден министър. Неразбирателство е имало около поста в Министерството на правосъдието, за който се спрягаше зам.-правосъдният министър Емил Дечев. Отпорът е дошъл от ГЕРБ, които са го определили като “твърде независим”. На брифинга Денков и Габриел отклониха въпросите за рокадата.

Славов е депутат от “Да, България”. Формацията имаше решение да не излъчва свои представители, тъй като партията настояваше за експертен, а не политически кабинет.

Освен това Асен Василев не само че остава като финансов министър, но ще бъде и вицепремиер. След като бе лансирана идеята за ротациите в кабинета Денков и Габриел заявиха, че ще има само един вицепремиер – първо Габриел, а след това Денков.

Мария Габриел изчете програмна декларация на кабинета, като в нея основните заявки са свързани с антикорупционна политика и запазване на държавната администрация без политически чистки. Тя каза, че на срещите днес е обсъжданата бъдеща смяна на регулаторите.

Подходих в тези разговори с разум, а не с емоция. И има резултат. Освен състав на правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа”, обяви Габриел.

Тя благодари на парламентарните групи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за търпението и диалог. „Сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната”, допълни Габриел.

„Всеки български гражданин иска да живее в държава, чиито институции са стабилни. Освен законите и нормите, това зависи от хората, които работят в учрежденията. Те трябва да са професионалисти. Ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на критериите и с работата си е доказал, че защитава интересите на гражданите и държавата”, каза Мария Габриел.

„Нашата програма предвижда да работим усилено по приемане на закони от НС за прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на непрекъснат мониторинг и обратна връзка с гражданите, качествени гарантирани услуги за гражданите. Всички държавни служители, които изпълняват задълженията си политически неутрално и са съгласувани със законите на страната, могат да бъдат спокойни за своята реализация. Нашите действия ще бъдат водени от законите правовата държава”, подчерта още Мария Габриел.

Вчера двете формации проведоха три продължителни лидерски срещи, по време на които бе договарян съставът и структурата на кабинета.

Днешният ден отново премина в лидерски срещи, но този път на тях присъстваха и Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС. Официалната причина за поканата към движението е конституционната реформа. Още след първия кръг разговори пък Карадайъ обяви, че ДПС “няма да пречи” на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да си направят кабинет. Това е обрат в позицията му, тъй като само три дни по-рано той заяви: “Стане ли порочната сватба на ПП-ДБ и ГЕРБ, хората ще нахлуят в НС като през 1997 г.”

 Денков уточни какво са обсъждали днес с ДПС. „Говорихме как трябва да се извършват съответните промени в Конституцията, как да се подходи към смяната на регулаторите, така че да не се чувства някой изключен от процесите, като това ще се случва ясно и прозрачно. Примерно за регулаторите ще се обсъждат кандидатите, но те ще са представени в НС. От този тип бяха дискусиите, за механизми, а не за скрити договорки”, каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст