ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът прие да увеличим капитала си в Банката за развитие на Съвета на Европа

Парламентът прие предложение на Министерския съвет за увеличаване на капитала на Банката за развитие на Съвета на Европа с над 26 млн. лева или с 13 686 516 евро. То бе подкрепено с гласовете на всички парламентарни групи, с изключение на “Възраждане”.

Увеличението се прави с цел банката да може се справи с натиска върху капиталовите й показатели, свързани с подкрепата, която тя оказва при икономическото възстановяване от COVID-19, при подпомагането на засегнатите от войната в Украйна и при финансирането на социално значими проекти в страните членки. Това обясни преди гласуването депутатът от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” Венко Сабрутев, представяйки решението, предложено от Министерския съвет.

Сабрутев добави, че съществуващата от 1956 г. Банка за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) е с изключително социален мандат. Тя финансира основно държавни проекти на местни власти, банки и посредници. В България тя започва дейността си през 1996 г., като през изминалите 27 години държавата ни се е възползвала от кредити в размер на над 680 млн. лева. С тези пари са финансирани проекти в областта на здравеопазването, на опазването на околната среда. С тях са изграждани жилища за роми в София и Пловдив, подпомагани са бежанци и са финансирани търговски банки с цел те да могат да реализират проекти за създаване и запазване на нови работни места в микро, малки и средни предприятия.

Деян Николов от групата на “Възраждане”, която гласува “против”, заяви, че решението, предложено от Министерския съвет, не трябва да се приема, защото банката финансира украински „туристи“, за каквито отрицателни практики е информирал и министър Демерджиев, и заради това е вредна.

Съпартиецът му Димо Дренчев пък защити тезата, че реално банката представлява под 1% от банковия сектор в България и е съвсем незначителна. Освен това обърна внимание, че политиките, за които се искат 26 млн. лева, и които са най-вече в подкрепа на възстановяването на Украйна, ще продължат да се провеждат и без подкрепата на България. Ето защо според него държавата ни може да си спести тези средства. Според прогнозите му Банката за развитие на Съвета на Европа ще продължи да работи у нас и с по-голяма интензивност дори и при липсата на подобно увеличение на капитала.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст