ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разширяването на ЕС с Украйна и още 10 страни е “малка революция”

Лоранс Бун

“Истинският въпрос е как”, пита френският държавен секретар по европейските въпроси Лоранс Бун след срещата в Молдова

Разширяването на ЕС с включването на Украйна и евентуално на още десетина държави е “малка революция”, заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Лоранс Бун, цитирана от Франс прес.

“Истинският въпрос е как”, добави тя по радио “Европа 1” след връщането си от Молдова, където заедно с Еманюел Макрон участва в срещата на върха на 47-те държави от Европейската политическа общност. “С 10 държави в списъка на чакащите това ще бъде голямо сътресение за Европейския съюз”, с което ще трябва да се справим, подчерта Бун, цитирана от БТА.

Въпросът не е само да се помогне на тези страни да извършат необходимите реформи, за да могат да се присъединят, а самият ЕС трябва да се подготви за тяхното включване. Това означава да преразгледаме политиките си, да направим промени в бюджетите и институциите си, отбеляза тя. Това ще бъде основната задача на предстоящото десетилетие.

Бун защити значението на разширяването на ЕС в контекста на войната в Украйна. “Русия води война и срещу нас, война на дезинформация и с цените на енергията”, заяви тя и допълни: “Целта на Путин е да дестабилизира ЕС”.

Изправено пред тази реалност, семейството на Европейския съюз се сплотява. В същото време то трябва да помага по-добре на най-уязвимите държави. Ние им даваме много (финансови) средства, но не им помагаме да се справят сами, затова ще направим нещата по различен начин, отбеляза още Бун.

Освен Украйна, Молдова получи официален статут на кандидат за членство през юни 2022 г., припомня АФП. Други държави като Грузия се надяват да бъдат следващите в списъка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст