ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трябва ли инфлуенсърите да плащат данъци?

Европа е на път да наложи регулации на новата и модерна свободна професия „инфлуенсър“, защото, освен че някои от тези „търговци на влияние“ печелят доста добре без да плащат данъци, могат да нанесат значителни вреди. Засега на огромна част от континента действат безнаказано, а дейността им често е подценявана като безобидна.

Бумът в развитието на социалните мрежи роди професии на бъдещето. Една от тях е инфлуенсърството (идва от глагола influence – оказвам влияние), която се практикува от хора, поддържащи свои профили в социалните мрежи, блогове, влогове (т.е. видео-блогове) и

споделят съдържание, което сами създават.

Тези хора са особено активни в интернет, имат много голям брой последователи и голямата им цел в живота е да задават тенденции – модни, готварски, музикални, литературни и т.н., ограничения няма.

Малка част от тях го правят, защото наистина има какво да кажат и го казват така, че да бъдат разбрани от стотици хиляди… едновременно.

Друга част просто са известни по принцип – основно със своя професионализъм, и интернет популярността им се явява просто допълнителна екстра.

Огромната част от инфлуенсърите са готови на всичко,

дори да се обърнат на маймуни,

само и само всяка тяхна поява да събира по 50 000 – 100 000 лайка или гледания. За да могат да продадат по-лесно “талантите” си не толкоз на рекламни и пиар агенции, колкото на самите производители, дистрибутори и търговци. И все по-често номерът им минава…

С други думи – никак не е задължително един инфлуенсър да е извесетн актьор, певец, пластичен хирург, телевизионна звезда или супер спортист. Всеки, който сам по себе си е интересен или събира, обработва и разпространява интересна информация, т.е. умее да привлича вниманието към себе си, спокойно може да нарича себе си… оборотен инфлуенсър.

В четвъртък (1 юли) френските депутати приеха нови разпоредби за поведението в глобалната мрежа, според които

инфлуенсърите могат да влязат в затвора,

ако системно нарушават правилата и това бъде установено по съответния процедурен ред.

Новите мерки целят да защитят потребителите от подвеждащите или измамните търговски практики, които пълзят из интернет пространството като зараза. В числото на тези порочни практики влизат, например, популяризирането на лотарийни игри и залагания, рекламирането на цигари и тютюневи изделия, на “животоспасяващи” пластични операции, на “здравословни” храни и напитки, пълни със сол, синтетични консерванти и още по-синтетични овкусители. Това решение на френските депутати е знаково, защото

за първи път в Европа подобна мярка се определя със специален закон.

До приемането му се стигна, след като броят на хората, оплакващите се от най-различни онлайн измами, започна да нараства в геометрична прогресия.

Съгласно новите нормативни постановки, “лица с търговско влияние” вече няма да могат да рекламират лотарийни или хазартни игри на платформи, които нямат капацитета да наложат забрана за непълнолетни. Забранено е още промотирането на козметична хирургия, някои финансови продукти, тютюна и на куп медицински изделия. Според прогнозите,

тази мярка ще засегне най-малко 150 000 инфлуенсъри,

живеещи и работещи във Франция

Начините, по които инфлуенсърите осребряват качествата си са два начина – или получават пари, или получават безплатно рекламираните от тях продукти, които после ползват или продават.

Все повече фирми производители и търговски компании започват директно да се обръщат към тях, заобикаляйки рекламните и ПР агенциите, защото е по-евтино и няма никакви административни регулации и бюрократични пречки. Освен това, “инфлуенсърската” реклама попада директно в целта – съответната потребителска група, защото огромното мнозинство от последователите на даден инфлуенсър

с радост биха ще похарчат и последните си пари,

за да си купят продукта, използван (уж) от техния любимец.

Един от примерите за супер успешен инфлуенсър е Ким Кардашян – риалити звезда, която е известна единствено с това, че е известна! Тя има милиони фанатизирани последователи в “Инстаграм”, които като хипнотизирани си купуват всичко препоръчано им от нея.

Стъпвайки здраво върху денонощно помпаната си популярност в социалните мрежи и рекламирайки и продавайки всичко, което може да бъде продадено, днес Ким Кардашиян има не само собствен бизнес, но и…

лично нейни над 1 милиард долара.

Трябва да подчертаем, че никой не подценява качествата на инфлуенсърите, защото със сигурност този бизнес не е толкова лесен, колкото изглежда. Само онзи, който никога не е пробвал, не знае какво трябва да направи човек – и колко време трябва да го прави – за да приключва всяка работната седмица с по 5000 последователи повече? А с пет-шест появи да събереш 100 000 фенове, за половин година да ги направиш 800 000, а след още седем-осем месеца да си ги направил милион и половина?

Естествено, че за това са нужни качества и таланти, които няма значение дали демонстрираш в реалния или виртуалния живот. Справка – Кристиано Роналдо. Докато в Саудитска арабия той се “подписва” под 250 млн. евро, на сезон, според класацията на “Инсайдър” за 2022 г. е започнал да получава

по 1.6 млн. долара за всяка своя рекламна поява в “Инстаграм”.

Защо има “само”… 503 милиона последователи.

В България все още няма законова рамка, която да контролира дейността на инфлуенсъра и затова те могат да рекламират каквото си искат. Това не означава, че тяхната работа е незаконна, а че никой не я контролира. Нищо, че има хора с приходи, които са мизерно малки в сравнение с парите на колегите им “оттатък”, но които са си много сериозни според нашето законодателство.

Така че е крайно време инфлуенсърите също да заиграят по нормативните правила – както всички други търговци и доставчици на медийни услуги. Те печелят от реклама, затова е редно да плащат данъците върху този доход от откровена търговска дейност.

Същата работа е и с “другото съдържание” – ако журналист напсува човек във вестник, радио, телевизия или сайт – с години ще го влачат по съдилищата и ще плаща до сто и едно и обратно. А когото и да напсуваш в блога или влога си – нищо няма да си се случи, защото по закон това не били медии.

Ха-ха…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст