ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Швейцарският парламент отхвърли прехвърляне на оръжия в Украйна

швейцарският парламент швейцария

Предложеният “Закон за Украйна” щеше да позволи на други държави да доставят на Украйна военни материали, произведени в Швейцария

Швейцарският парламент отхвърли вчера предложение да се разреши прехвърляне на оръжия в Украйна, съобщи ДПА.

Мнозинството от членовете на швейцарския Национален съвет (долната камара на парламента, с 200 депутати) гласуваха против предложението, изготвено от комисията по политиката за сигурност в камарата.

Федералното събрание на Швейцария е двукамарно – горната камара се нарича Кантонален съвет и включва 46 депутати, припомня ДПА.

Предложеният “Закон за Украйна” (Lex Ukraine) щеше да позволи на други държави да доставят на Украйна военни материали, произведени в Швейцария. Законите на страната обаче забраняват оказването на подкрепа за страни, участващи във военни действия. Засега Швейцария отказва да позволи на Германия да предаде на Киев швейцарски боеприпаси за германски танкове “Леопард”, закупени преди години.

Поддръжниците на предложението твърдяха, че Швейцария трябва да окаже по-голяма подкрепа на Украйна и да допринесе за европейската сигурност.  Противниците, включително “зелени” и десни популисти от Швейцарската народна партия, се опасяваха от нарушаване на неутралитета и възможността да оставят впечатление, че се сближават прекомерно с отбранителния съюз на НАТО.

Вчерашното гласуване обаче не слага край на дебатите за цялостна поправка на Закона за военното оборудване, който забранява на всички страни, закупили швейцарски оръжия и боеприпаси, да ги изпращат на други страни, замесени в международен конфликт, отбелязва ДПА. Комисията по политиката в сферата на сигурността обмисля и идеята да разреши предоставянето на оръжия и боеприпаси, ако Съветът за сигурност на ООН или две трети от Общото събрание обявят конфликта за агресия, нарушаваща международното право.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст