ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БЛС подписва новия рамков договор със Здравната каса

ръководството на БЛС

С 226 гласа „за“, 31 „против“ и 8 „въздържал се“ делегатите на 75-тия извънреден Събор на Българския лекарски съюз (БЛС) дадоха мандат на ръководството за подписване на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2023-2025 година при конкретно определени на Събора параметри.

Сред новите моменти в текстовата част на проекта на НРД 2023-2025 са: да няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист. Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика.

За санкциите се предвижда те да не се кумулират при еднотипни нарушения. Освен това при първо нарушение се планира методическа подкрепа от Националната здравноосигурителна каса, а не глоба.

Друга новост в текстовата част на новия договор е болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип. Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност, а лекарите, които специализират, ще могат да извършват лечебни дейности като изпълнители под надзор на специалист.

Делегатите на Събора бяха информирани за постигнатата принципна договореност с цел подпомагане на иновациите да има целенасочено финансиране на роботизираната хирургия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст