ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гечев заяви, че кризите с украинската продукция продължават

Явор Гечев

Кризите продължават, те не са овладени. Това заяви пред NOVA служебният земеделски министър Явор Гечев по повод продължаващия внос на украинска земеделска продукция у нас. “При пшеницата и при зърнените култури ще продължават не само този сезон”, допълни той. По думите му, Европейският съюз не е достатъчно прецизен и бърз във взимането на решения. А спирането на вноса от Украйна е било временна мярка, но трябва да продължи, въпреки че не се очаква тя да повлияе, както браншът би искал.

Гечев обяви, че голяма част от българската продукция е била продадена, но все още има и наличности по складовете. Производителите изчакват с надежда изкупните цени да се вдигнат. Министърът призова Европейската комисия да направи гаранционни фондове, за да могат да се изнасят количества и да се търсят нови пазари. Според него средствата от Европа са недостатъчни. Но въпреки това те всеки момент ще стигнат до производителите. Гечев не очаква фалити тази година, но ако тенденцията се запази, има риск от такива догодина.

За спекулата при хранителните продукти служебният министър каза, че сайтът, на който веригите трябва да публикуват цените на основните храни, дава отражение, но подчерта, че има спад в цената на слънчогледа, а при олиото не се наблюдава поевтиняване.

Земеделският министър определи Кирил Вътев – вероятния си наследник от проектокабинета “Денков – Габриел”, като доблестен човек. Обеща да има приемственост. “Няма да му е лесно, но ще намери една добре работеща система, добро наследство”, отбеляза той. Гечев посъветва Вътев да внимава с приятелите си и да слуша себе си, а не съвети.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст