ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Алексей Петров би се върнал в ДАНС

Алексей Петров

Директорът на Съюза за стопанска инициатива и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров заяви пред bTV, че би се върнал в ДАНС, ако се придаде необходимата важност на икономическата сигурност. Обаче подчерта, че не е получавал предложения за заемането на публични длъжности.

През 2010 година бившият съветник в ДАНС бе задържан при операция “Октопод” и обвинен, че е ръководил престъпна група, занимавала се с рекет и изнудване. През юли 2021 г. е окончателно оправдан по делото “Октопод”. А през миналата година застрахователната му компания „Лев Инс“ спечели дело за 43 млн. лева срещу МВР и прокуратурата заради претърпени щети при проведените в нейни офиси акции. Срещу Петров има и няколко опита за убийство.

Името му се появи във връзка с взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев. През последните дни се появиха и твърдения, че в неговия ресторант е имало среща между съпредседателите на “Продължаваме промяната” Асен Василев и Кирил Петков, бащата на Кирил Петков – Петко Петков, кандидата за ротационен премиер от ГЕРБ Мария Габриел, съпруга ѝ и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Петров категорично отрече, да е имало такава среща, но уточни, че познава както Борисов, така и бащата на Кирил Петков “покрай бойните изкуства”, и е нормално да си говорят. “Водили сме разговори, но не в такива аспекти, които ми се приписват. Няма как да имам роля какво правителство да има и кой да участва в него”, каза Петров. И изтъкна, че вече има редовен кабинет, само технически трябва да мине процедурата. “Аз подкрепям създаването на правителство. Не можем без правителство“, добави той.

“Често си говорим с Борисов за сигурност. Имаме разговор с уважение. Борисов поиска да се видим и да разговаряме”, поясни бившият съветник в ДАНС. Той бе категоричен, че не познава лично Кирил Петков.

“Ако се придаде важност, необходима на икономическата сигурност, бих отишъл в ДАНС да се занимавам с икономическата сигурност. Няма по-приоритетно от това, това е хлябът на хората, на бизнеса. Имам достатъчно ангажименти, бих поел такова място, но за кратко време”, каза Петров.

Коментира и записите от Националния съвет на ПП, пуснати от независимия вече депутат Радостин Василев, който напусна групата на ПП-ДБ. “Аз определям тези разговори като домашни. Тази комуникация на българските служби и тези от посолствата или тези от европейските служби, е императивно необходима заради синхрона. Няма как предварително да няма такова обсъждане, защото може да се случи човекът да бъде назначен и да му бъде отказан достъп. Самият аз съм бил в такива разговори с представители на чужди служби, които са касаели доста по-сериозни неща. Този въпрос става по този начин“, отбеляза той.

Петров посочи също, че погребението на Ангел Христов от “братя” Галеви е спряно. “Като ръководител на отряда за специални операции Ангел-Геле беше служител в моята група и оттам го познавам добре. По-късно братя Галеви постъпиха като служители в Националната служба за борба с организираната престъпност, после бизнес и съм загубил следата им до 2009 г., когато бях в ДАНС и участвах в тяхното задържане“, разказа той.

Алексей Петров е бил и бивш взводен командир на братя Галеви след постъпването им в Специализирания отряд за борба с тероризма. Преди ден Ангел Христов-Геле от братя Галеви почина в дома си в дупнишкото село Ресилово от инфаркт. Той се издирваше с червена бюлетина на Интерпол. От МВР са разпоредили две проверки – за това как Ангел Христов е влязъл в страната и проверка в полицията в Кюстендил дали няма нарушение във връзка с това, че не са разбрали, че е там.

Петров коментира и изказването си през 2010 г., че е организирал срещата между братя Галеви и Румен Петков. “Съвсем регламентирано. Идеята за срещата между тях и министъра на вътрешните работи е действие на зам.-министър на Румен Петков. Информацията, която имаха двамата, трябваше да я предоставят директно на министъра. Аз бях в статут на офицер на оперативно внедряване. Нищо необичайно не се случи на тази среща“, уточни той.

“Не трябва да разглеждаме службите за сигурност и правоохранителната система като система, защото тя е загубила това си качество. Надявам се, че след формирането на новото правителство по сектори да се върне тази системност. Един човек, за да мине през границата, той преди това трябва да е бил обект на оперативно наблюдение. Службата, която е към правосъдието за охрана на потенциални затворници, трябва да има връзка”, отчете бившият съветник в ДАНС.

Той отрече да е знаел, че Ангел Христов се е прибрал в България. Петров постави “среден 3” на службите заради завръщането на Христов. Според него няма връзка между убийството на Красимир Каменов-Къро и Ангел Христов. “Не виждам, нямам и такава информация. Той (Ангел Христов – бел. р.) е намерен от близките му“, каза Петров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст