ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Брюксел ухажва банките да дават гаранции за газа в украински хранилища

Европейската комисия разговаря с банките да предоставят гаранции на компаниите, които искат да прехвърлят газовите си резерви в огромните подземни площи за съхранение на горивото на украинска територия въпреки вероятността те да бъдат разрушени. Украйна разполага с най-големите газови хранилища в Европа и ги предлага на европейските фирми, защото складовете на общността могат да се окажат пренаситени с настъпването на зимата предвид сегашните рекордно високи равнища на запълване на капацитета им. Бизнесът обаче има сериозни опасения да съхранява синьо гориво на украинска земя, въпреки че 80% от подземните й съоръжения са в западната част на страната, доста далеч от фронтовата линия. В предишни атаки Русия обстрелваше газопроводи, но подземни хранилища досега не са удряни.

Заместник председателят на ЕК – Марош Шевкович – коментира за “Файненшъл таймс”, че за да насърчи използването на украинските резервоари, “извън конкурентните цени, които предлагат украинците, трябва да се работи и за издаването на гаранции на интернационалните играчи”. Брюксел води преговори с кредитори като Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) “за разработването на тази идея в работещ проект, който би повишил допълнително енергийната сигурност на Европа”, добавя Шевкович. Официални представители на ЕК са потвърдили, че се водят преговори с правителства и финансови институции за осигуряване на “адекватно застрахователно покритие” и са готови да помогнат “за понижаване на рисковата премия, свързана с положението в Украйна”.

ЕБВР е потвърдила за контакти с Брюксел, но е отказала коментар по дискусиите. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) пък е съобщила за консултации, но подобен акт ще е против политиката й да не финансира изкопаеми горива.

“Нафтогаз” посочва, че Украйна притежава най-голямата подземна площ за газови резерви в Европа и огромна инфраструктура за пренос, способна да снабдява повече от 15 държави. Капацитетът за съхранение, който могат да предложат украинците, е изключително важен за онези европейски страни, които нямат собствени хранилища и искат да акумулират газови запаси за зимата. Поделението на “Нафтогаз” – “Укртрансгаз”, което управлява подземните резервоари, е получило сертификат през април за оператор, покриващ стандартите на ЕС – необходимо условие за използване на украинските хранилища за стратегически резерви на общността.

Съхраняването на европейски газ в украински резервоари е източник на приходи за Киев в подкрепа на отбраната му срещу руското нашествие. Преди инвазията 28 държви са държали синьо гориво в украински хранилища, но в момента, освен Молдова, нито едно правителство не разкрива дали има гориво в Украйна по причини за сигурност.

Украинските хранилища, които са собственост на държавната газова компания “Нафтогаз”, имат капацитет от 31 млрд. куб. м газ. Страната може да предостави на европейските компании площ за съхранение на 10 млрд. куб. м синьо гориво с възможност за разширяването й до 15 млрд. куб. м, ако успее да си върне окупираните от Русия територии. Което би увеличило капацитета за съхранение на природен газ на ЕС от около 115 млрд. куб. м.

Газовите хранилища на ЕС са запълнени на 68% – необичайно високо равнище за юни, благодарение на липсата на търсене заради меката зима. Изследователи от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет предупредиха през седмицата, че Европа е застрашена от свръхпредлагане и че украинските подземни складови наличности “са уникална възможност за Стария континент да съхрани сегашните си временни газови излишъци до зимата и след това”.

Рисковете за инфраструктурата от продължаващите руски ракетни атаки срещу украински градове и частичната забрана на Киев за износ на синьо гориво след руското нахлуване през февруари 2022-а, отказа европейските компании да ползват украинския складов капацитет. По оценка на експерти от бранша, ако ЕК успее да разработи схема, защитаваща фирмите от потенциални загуби, свързани със складирането на газ в Украйна, това би насърчило повече дружества да ползват хранилищата. Ако украинските газови резервоари пък станат по-приемливи и популярни, това би осигурило по-сериозен буфер в случай на екстремно студено време или някакви непланирани сривове на доставките на горивото през тази или следващите зими.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст