ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Григорий Вазов: До края на годината е невъзможно дефицитът да бъде сведен до 3%

Григорий Вазов

Трябва да се постави нова фискална цел пред бюджета, тоест изцяло да бъде променена философията и структурата на бюджета на държавата. Новата фискална цел трябва да е балансиране на бюджета и падане под 3% дефицит. Балансиран бюджет се прави с много точно прецизиране на приходите и на разходите. Сериозен баланс между инвестиционните и социалните разходи. Това заяви пред БНР доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет и преподавател по финанси.

“До края на годината не е възможно да бъде сведен дефицитът до 3%. За половин година няма как. Това, за което мечтаем – 3% и под 3% бюджетен дефицит – е логично да започне да се случва след юли или август 2024 година”, обясни финансистът и подчерта, че най-реалистичната дата за влизане на България в еврозоната е 1 януари 2025 година.

Той прогнозира, че съкращаване на социални разходи няма да има в новия бюджет: “Никой няма да си позволи това нещо. Няма толкова смело правителство. Може да се прецизират, но няма да се съкращават. Трябват много сериозни капиталови разходи, които да балансират бюджета в приходната му част”.

Няма основание за увеличаване на лихвените проценти по кредитите, категоричен беше доц. Вазов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст