ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изтичането на записа доказа очевидното: ние сме абсолютно нормални хора

Искрен Митев

Искрен Митев, народен представител от ПП-ДБ, пред “БАНКЕРЪ” – част I

Проекторотационният кабинет виси на косъм, само че този косъм е дебел като бойно корабно въже. Защо? Защото има един безценен имунитет и по тази причина към него се протягат много ръце с различни инструменти, за да го срежат. За кого има опасност – за притежателя на имунитета или за конструкторите на кабинета, и  накъде отиват нещата – наш гост е едно от знаковите лица на „Продължаваме промяната“ – народният представител Искрен Митев.

Г-н Митев, много белези показват, че онзи модел, който смятахме за вечен и който беше озаглавен „Борисов“, се срутва зрелищно. Включително и току що излязлата информация, че се връща изборът на шеф на БНТ, че имаме арестувани хора от съдебната система пред БТА… Много тъжна история.

– Много интересна история. Интересно е как така динамично взеха да се развиват нещата. Може би ние виждаме онова, което се случва на повърхността, но всъщност се разплитат много знакови ситуации, залежали по една или друга причина през годините. Лично на мен това ми дава… Всъщност, не знам дали това, което се случва, е правилно. Защото какво означава правилно?

За един – едно, за друг – друго….

– По-скоро от случващото се има ефект, защото целта на „Продължаваме промяната“ беше да промени модела „Борисов“. И най-голямата ирония на нашето съществуване – поне аз така си мисля – е, че приемайки подкрепата на ГЕРБ за съставяне на правителство, ние наистина инициирахме срутването на модела „Борисов“. Личи си по реакциите на всички около нас и по редица събития, които уж нямат нищо общо помежду си, но които започнаха да се случват едновременно едва когато стана ясно, че ще има редовно правителство.

Вижте първата част от видеото на интервюто с Искрен Митев:

Днес (сряда, 31 май – бел. ред.) министър май не се е явявал в парламента…

– Яви се. Министър Христов дойде, знаейки какво го чака. Буквално беше линчуван.

Все пак това е парламент, колкото и да не им се вярва на някои хора.

– Президентът Румен Радев явно е свикнал през последните десет месеца той да управлява държавата еднолично. Ние се докарахме до състояние, в което да живеем в президентска република, но без да се правили конституционна реформа. Виждаме какво се случи, когато нашето намерение – да бъдат сменени политически постове, за които знаем, че са назначени от президента Радев – стана известно. Между другото, подобен ход е напълно естествен и логичен от управленска гледна точка, защото когато се сменя политическата власт, новите вземат мерки никой да не им пречи. Тоест – за да има резултатност от нашето присъствие във властта, би трябвало да направим така, че системата да изпълнява нашата управленска програма.

Няма нищо изненадващо, защото от 20-30 години се говори, че нашата политическа система е ксерокопие на руския едноличен олигархичен модел.

– Много е страшно това, което се случва с руските интереси в България. Знаете ли, че на Националния съвет, който стана публично достояние, аз дори не се изказах, толкова бях недоволен от случващото се. Гласувах три пъти „Против“ и имах твърдото намерение открито да заявя тази позиция. Но то беше до момента, в който не видях отпора на целия държавен апарат: как започна да скърца тази ръждясала машина и да върти в посока да няма редовен кабинет. Хора ни убеждават, че в президентството имало специален щаб, който търсел всякакви начини кабинетът да не се случи. Разбира се, при нас идват всякакви хора, с всякакви заявки и съобщения, но когато видях физиономията на Радев – когато Мария Габриел върна мандата – натиснах „пауза“ на телевизора и си сипах една ракия. Защото разбрах, че независимо от високата цена, която плащаме, ние сме на прав път. Бях колебаещ се, по-скоро бях негативно настроен към подкрепата на ГЕРБ-СДС, но днес вече съм сигурен, че е по-добре да платим цената, но да не превърнем България в руска губерния.

Хората отдавна очакваха – освен добро политическо познание и експертност – и повече нерв, и повече живец. Мисля, че в момента ги получават…

Който е гледал записа, ще види, че ние не сме някакви хора, които натискат копчета. И не се страхуваме да водим остри дебати помежду си.

Да, умеете да удряте по масата.

– Някой път наистина трябва да удариш по масата.

Само че в момента, в тази динамична среда, много хора си задават въпроса „Кой налива горивото за тези бързи и резки движения – промени, метаморфози, салто морталета?“ Защото има хора, които остават по-скептични и продължават да вярват, че силите на задкулисието, които навремето инсталираха Борисов във властта, сега ще направят всичко възможно, за да го трансформират в своята полза.

– Много съм далеч от идеята, че това, което ние правим – лично и като организация – се движи от някакъв тип задкулисие.

Не вашето, става дума за цялостните обществени движения, които са безкрайно много.

– Вярването, че този процес може да се моделира до безкрайност, малко надхвърля възможностите и капацитета на когото и да било да манипулира цялата система едновременно. Какво направи президентът Радев? Моето тълкуване на неговите действия е, че вместо да бъде обединител на нацията, той реално каза „Аз искам да продължавам да управлявам еднолично България със своя служебен кабинет и до местните избори не искам да има редовно правителство, за да мога…“ Така че президентът Радев има амбиции да направи партия и един ден да стане премиер на България. Той ясно го заяви и вместо обединител на нацията вече го играе като човек, който иска да разделя и да владее.

Очаквате ли да видите г-н Борисов – доскорошният владетел на тази държава – в ролята на реформатор?

– Ако трябва да съм честен, това, което ние направихме и с Радостин Василев, бе да му дадем възможност. Полезното и благородното нещо е да дадеш възможност на един човек и той да покаже и друга своя страна.

Това е прекалено християнско за политиката.

– Прекалено християнско е и в случая с Радостин Василев не се получи. Вместо това, случи се всичко онова, от което ни предупреждаваха да се пазим. Дори журналисти вече ни спират с думите „Ние не ви ли казахме?“ Аз не съм сигурен, че и Бойко Борисов изобщо има намерението да става реформатор. Това, което смятам е, че се намираме в благоприятен исторически момент – нашите интереси и интересите на човека, когото искаме да свалим от власт, съвпадат и можем да направим добри неща за България.

Жертвен агнец в името на перспективата ще има ли? В шахмата се нарича гамбит и фигурата е много солидна, много тежка. Примерно – фигурата на финансовия министър. Може ли тя да бъде жертвана с цел предимство в играта?

– Асен Василев в своите публични интервюта е заявявал, че ние не сме във властта заради постовете. Ако се запази фигурата на Асен Василев, тя няма да е свързана с неговото лично желание, а с невъзможността да извадим друг експерт, способен да поеме цялата тази отговорност. Защото това, заради което беше свалено нашето правителство, беше финансовата политика. Вие знаете, че в момента от служебното правителство се предлага модел с 6% дефицит и може би Асен Василев е единственият човек в нашите редици, който може да поеме отговорността за това. така че от тази гледна точка присъствието му в проектокабинета е разумно.

Не остана никакво време до понеделник… (Става дума за 5 май, когато акад. Николай Денков трябва да върне мандата в президентството без значение дали папката е празна или в нея има проектосъстав на редовно правителство – бел. ред.)

– Виждаме, че ГЕРБ много добре осребряват ситуацията – като едни опитни политици. Всъщност, тук е много важно да кажем, че проблемът в момента дори не е в президента, в служебното правителство, във „Възраждане“ или във всички други проруски и пропутински организации. Защото аз също ценя руската култура и имам много близки хора, които в момента живеят в Русия. Мен по-скоро ме възпалява пропутинската и антибългарската риторика. Да се върнем обаче въпроса за случващото се в момента. Всички решиха, че като излезе записът от нашето заседание, с нас е свършено, защото в по-лоша позиция едва ли ще се озовем някога. Нищо подобно. Оказа се, че изтичането на този запис ни направи безценна услуга. Защото хората просто видяха и чуха, че ние сме едни съвършено нормални хора.

И сте решителни.

– Да, без да се правим на мъже в Народното събрание и да си мълчим по вътрешнопартийните форуми…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст