ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев: Трябва да се гарантира независимото финансиране на обществените медии

Румен Радев

Трябва да се гарантира независимото финансиране на обществените медии. Само свободните медии могат да отстояват истината и тържеството на справедливостта, да отразяват факти, а не ги измислят и да уважават аудиторията, като правят ясно разграничение между фактите и субективната интерпретация. Това заяви президентът Румен Радев в Казанлък, където се срещна с участници в Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА. Професионалният форум събира български журналисти от целия свят, както и техни чуждестранни колеги.

Президентът открои темата на тазгодишната среща „Медии и свобода“ като винаги актуална, но с особена тежест днес, когато медийната среда все повече се превръща в критерий за свободата на самото общество, “за нашата зрялост, за нашата култура, за състоянието на нашата демокрация“. По думите му медиите отдавна не са само коректив на властта, а нещо много повече – част от имунната система на обществото, защото едно общество не може да се развива демократично без свободни медии.

“Спомняме си години, в които медийната среда в България непрекъснато се влошаваше и немалка част от медиите вместо да бъдат коректив на властта, често влизаха в ролята на неин рупор“, посочи държавният глава, като припомни случаи на разследвани, уволнявани или принуждавани да напуснат своята месторабота журналисти. Той изрази надежда, че с общи усилия тези наследени негативни тенденции ще бъдат преодолени.

„Свободният журналист е този, който може да отразява информацията в съответствие с професионалните стандарти, без някой да го затваря насила в някакви рамки“, подчерта Радев. Според него свободата на медиите приключва там, където журналистът, редакторът или медията са зависими от икономически, корпоративни, политически или външни интереси. Държавният глава открои като първостепенна задача за българското общество свободата на медиите и тяхната независимост. Той е на мнение, че тя следва да бъде отговорност най-вече на самите медии, защото когато истината често е неудобна и обект на цензура, тя трябва да бъде запазена, за да се отстоява чувството на справедливост в обществото.

Президентът каза, че свободните медии не налагат критерии за тълкуване на информацията извън професионалните стандарти и в тях няма автоцензура. И изтъкна необходимостта от законодателни промени, свързани с това да се знае собствеността на всяка медия, както и да има прозрачност за механизмите за финансиране. „Всеки гражданин има право да знае кой му говори през съответната медия“, счита той.

Радев обърна внимание на това, че обществените медии следва да имат гарантирано финансиране по закон, с което да не се налага техните директори да се молят на управляващите. „Не може обществените медии да стават зависими от изпълнителната власт“, категоричен той.

Имиджът на България извън страната по думите на държавния глава също е важна функция на медиите, защото обликът на държавата навън определя до голяма степен чуждестранните инвестиции у нас, както и развитието на туризма. „Критично важно е медиите да работят за позитивния имидж на България, а не да използваме външни фактори да стават арбитри на наши вътрешни проблеми“, смята държавният глава. Според него този подход води до увреждане на имиджа на България и е необходимо да се противостои на някои медийни клишета, които дамгосват страната ни и спират нейното развитие.

Радев приветства решението форумът да се проведе в Казанлък по време на Празника на розата, който се провежда за 120-а година в града: “Това означава уважение към нашата култура, традиции, към българския дух, който всички заедно днес трябва да пазим.” Президентът открои особения заряд на срещата, защото тя е част от силната връзка между България и нашите общности зад граница. „Българите от времето на Възраждането сме запазили този дух да оцеляваме като отстояваме, а в днешни дни и като разширяваме нашето духовно и културно пространство“, отбеляза Радев и добави, че в този смисъл българските медии имат възрожденската роля да сплотяват народа ни около българската култура, ценности и невероятни достижения. Той очерта важната роля на медиите да предоставят обективна, надеждна и навременна информация за България на нашите общности зад граница.

Президентът поздрави Българската програма на австралийското радио SBS, която тази година получи наградата на Националния дарителски фонд (НДФ) “13 века България” за принос в разпространението на българската култура.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст