ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рияд редуцира петролните доставки с 1 млн. барела дневно от юли

петрол

Саудитска Арабия обяви на 4 юни, че ще изпраща по-малки количества суров петрол на световната икономика. Едностранното решение е взето в подкрепа на хлъзгащите се надолу котировки на черното злато след като двете предишни орязвания на предлагането от основните производители от алианса ОПЕК+ не успяха да повишат цените. Рияд информира, че ще намали дневните доставки на горивото с 1 млн. барела от началото на юли след двудневното съвещание на групата през уикенда във Виена. Останалите страни-производителки на суров петрол от ОПЕК+ са се съгласили да удължат срока на действие на предишните редукции до края на 2024-а.

“Това е голям ден за нас, защото качеството на споразумението е безпрецедентно”, заявил по време на пресконференцията на 4 юни саудитският енергиен министър принц Абдулазис бин Салман. Той е добавил, че новите производствени целеви количества са “много по-прозрачни и по-справедливи”. Бин Салман е определил саудитската редукция като “шекерче” и е казал, че целта е да се “замрази тортата”. Той е уверил, че срокът на съкратените доставки може да бъде удължен и че групата “ще направи всичко възможно, за да върне стабилността на този пазар”.

Спадът на петролните котировки помага на шофьорите от Съединените щати да пълнят резервоарите си по-изгодно и дават възможност на потребителите от целия свят да си отдъхнат от инфлацията. Възможно е последните производствени редукции да качат цените на черното злато и, успоредно с тях – разходите за бензин.

Фактът, че Рияд е усетил необходимостта от ново намаление на добива показва несигурната перспектива пред търсенето на горивото през идните месеци. Налице са сериозни опасения за икономическа слабост в Съединените щати и Европа, а възстановяването на Китай от КОВИД-ограниченията е по-слабо от очакванията.

Саудитска Арабия – доминиращият производител на суров петрол в картела ОПЕК е една от няколкото държави-членки, които се съгласиха на изненадващо орязване на доставките с 1.16 млн. барела на ден през април. Тогава делът на кралството беше 500 хил. барела дневно. Преди това, през октомври 2022-а, ОПЕК+ обяви, че ще съкрати дневния добив с 2 млн. барела, което изнерви щатския президент Джо Байдън заради заплахата от повишаване на цените на бензина месец преди междинните избори в страната.

Тези редукции обаче не успяха да подкрепят трайно петролните котировки: базовият сорт “Брент” се изкачи до 87 щ. долара за барел, след което започна да поевтинява и фючърсните контракти с доставка през август приключиха седмичната си търговия на 2 юни (преди срещата на ОПЕК+) на цена 76.13 щ. долара за барел. Американският лек суров петрол WTI с доставка през юли пък “затвори” на 71.74 долара за барел.

Последното съкращаване на доставките идва след категоричното предупреждение на принц Абдулазис към спекулантите, залагащи на по-ниски петролни котировки. Саудитците се нуждаят от устойчиво високи приходи от износа на черно злато, за да финансират амбициозните си проекти за развитие, които цеят диверсифициране на националното стопанство извън горивото. Международният валутен фонд пресмята, че Саудитска Арабия трябва да получава по 80.90 щ. долара за барел петрол, за да плати разходите по поетите ангажименти, които включват и планираните 500 млрд. долара за футуристичния пустинен проект “Неом”.

Обявените на 4 юни допълнителни редукции свалят садитското производство на около 9 млн. барела на ден – най-малко от юни 2021-а когато секторът все още се възстановяваше от пандемията от КОВИД-19. Големият печеливш от съвещанието на ОПЕК+ през уикенда пък са Обединените арабски емирства, които получават увеличение на производствения си лимит за идната година за сметка на някои африкански членове на групата, помолени да преотстъпят част от неизползваните си квоти. Министърът на енергетиката на ОАЕ – Сухаил Ал Мазруи е благодарил на колегите си за този жест и е заявил лоялността на страната към картела.

Журналистическият въпрос за дължината на периода на намалените саудитски петролни доставки е останал без отговор на пресконференцията на 4 юни, като принц Абдулазис е запитал на свой ред “защо му отнемат правото да държи хората в напрежение”, което, според него “е привилегия”.

В последно време Вашингтон започна да попълва Стратегическия си петролен резерв след като Байдън деблокира огромни количества от него през миналата година, за да облекчи ценовия натиск – индикатор, че американците не са чак толкова притеснени от редукциите на ОПЕК. Освен това производителите на черно злато, включително Саудитска Арабия, трябва не само да финансират бюджетите си, но и да държат сметка за влиянието на по-високите цени върху страните – потребителки на горивото. Ако те се увеличат прекомерно, могат да напомпат инфлация, да пресушат покупателната способност и да принудят централните банки да продължат да качват лихвите – фактори, които забавят икономическия растеж, респ. потреблението.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст