ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Служебният кабинет предлага всички пенсии да бъдат увеличени с 12% от 1 юли

Парламент Лазар Лазаров

Служебният кабинет предлага всички пенсии да бъдат увеличени с 12% от 1 юли. Това заяви пред NOVA служебният социален министър Лазар Лазаров. “Ако бъдат приети решението за реда за събиране на приходи и за осъществяване на разходи и т. нар. удължителен закон, пари ще има”, увери ресорният министър. Разходите за пенсии през тази година ще надхвърлят 19 милиарда лева.

Ако предложението на служебния кабинет бъде прието, минималната пенсия от 467 лева, ще стане 523 лева, а средната ще достигне почти 800 лева. Не се предвижда обаче вдигане на тавана за максималните пенсии.

Лазаров коментира и темата за Сребърния фонд. “Няма предложение, което да казва категорично да бъдат използвани средствата от Сребърния фонд”, твърди той. “Онова, което се предлага, е тези средства временно, заедно със средствата от Европейския съюз, при нужда, вместо да бъдат теглени държавни заеми с голяма лихва, да се ползват – като една възможност”, обясни министърът.

“Оставяме на бъдещия министър една перфектно работеща система”, изтъкна Лазаров и пожела успех на наследника си на поста – Иванка Шалапатова, която беше номинирана в проектокабинета “Денков-Габриел”.

“На 1 юни одобрихме програма, по която ще окажем подкрепа на 320 хиляди семейства с деца във връзка с повишените разходи за енергията. Те ще могат да получат по малко над 148 лева”, съобщи социалният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст