ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Служителка на ГРАО-Дупница не знаела, че Ангел Христов се издирва

Братя Галеви

Общината в Дупница коментира ситуацията около издаването на смъртния акт на Ангел Христов. “Съгласно Закона за гражданската регистрация, актът за смърт се съставя въз основа на съобщение за смърт, което се издава от компетентно медицинско лице с нанесени реквизити- час на смъртта, дата, място, причина, име, фамилия, подпис, печат. Самият акт за смърт се съставя не по-късно от 48 часа. Длъжностното лице по гражданско състояние, пристъпва към съставяне акта за смърт, именно след като получи горецитираното съобщение и документ за самоличност на починалото лице. В изпълнение на служебните си задължения, лицето по гражданско състояние Галина Палчева, с място на работа – Гробищен парк-Дупница, получава изискуемите документи, като в съобщението за смърт на лицето Ангел Христов, подписано от частната болница “Свети Иван Рилски 2003″ е записан час на смъртта – 8,00 на 03.06.2023 година Съобщението е принесено от служител на траурна агенция. От последващата проверка в Национална база данни въз основа на съобщението, се установява от г-жа Палчева, че има сгрешена фамилия и връща на приносителя съобщението за последващо коректно отразяване на имената. След интервал от време, съобщението е отново донесено в Гробищен парк-Дупница, с нанесена промяна на фамилията от медицинско заведение с реквизити, отразяващи направената корекция. Тогава служебното лице пристъпва към актосъставяне за смърт. С цел избягване на спекулации, е важно да се уточни, че в Национална база данни няма допълнителна информация, с която разполага МВР, както и за обявени за издирване лица. В изпълнение на служебните си задължения, лицето по гражданско състояние е изпълнило законовите разпореждания описани в Закона за гражданската регистрация и Наредба за функционирането на единната система за гражданска регистрация, в сила от 21.05.2012 година на МРРБ”, се казва в становището на общината.

Междувременно станаха известни резултатите от направената в София аутопсия на Христов. Toй е починал от инфаркт в деня, обявен в съобщението за смърт. На практика това означава, че версията за транспортираното тяло на починалия в чужбина Ангел Христо отпада.

Според неофициална информация Христов се е прибрал по спешност при семейството си в с. Ресилово, като в петък през нощта е получил инфаркт. За смъртта на Ангел Христов са знаели само семейството и приближените му. В имението в Ресилово е бил извикан д-р Васил Бачев, гастроентеролог в болница „Св. Иван Рилски – 2003” – Дупница, който констатирал смъртта му.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст