ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън посреща лидерите на Дания и Великобритания, ще обсъждат Украйна

Джо Байдън
Си Ен Ен

Акцент ще са усилия за обучение и евентуално предоставяне на Украйна на американски изтребители Ф-16

Президентът на САЩ Джо Байдън посреща тази седмица във Вашингтон министър-председателите на Дания и Великобритания за разговори, които ще бъдат посветени основно на предстоящите събития във войната в Украйна, включително и на наскоро предприетите усилия за обучение и евентуално предоставяне на Украйна на американски изтребители Ф-16, предаде Асошиейтед прес.

Великобритания и Дания играят ключова роля в зараждащия се съвместен международен план, който Байдън наскоро одобри, след като месеци наред се противопоставяше на призивите на украинския президент Володимир Зеленски за предоставяне на американски самолети.

Байдън ще има отделните срещи с лидерите на двете страни, които са ключови съюзници от НАТО. Днес той ще се срещне с датската премиерка Мете Фредериксен, а в четвъртък – с британския премиер Риши Сунак.  Двете срещи се провеждат в ключов период от 15-месечната война, когато Украйна се готви да започне контранастъпление. Това е и моментът, в който САЩ и Европа се стремят да демонстрират на Москва, че западният алианс остава силен и фокусиран върху затвърждаването на по-дългосрочен ангажимент към Украйна, без да се вижда краят на конфликта, посочва АП, цитирана от БТА.

“Едно от нещата, за които ще търсим техните гледни точки и президентът ще се интересува да сподели своите гледни точки, са дългосрочните нужди на Украйна в областта на сигурността”, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. В този контекст е и обсъждането на въпроса с обучението на пилоти и доставката на Ф-16 на Украйна.

От 70-те години на миналия век Дания е закупила десетки произведени в САЩ Ф-16. Страната даде идникации, че е отворена за възможността да предостави такива бойни машини на Украйна. Великобритания обаче не разполага с Ф-16 и изключва възможността да изпрати изтребители “Тайфун” на Кралските военновъздушни сили.

Очаква се Байдън също така да обсъди и с Фредериксен, и със Сунак подготовката за срещата на върха на НАТО в Литва следващия месец, която ще се проведе на фона на нарастващите призиви от страна на Зеленски алиансът да предложи на Украйна конкретни гаранции за сигурност и определен път, по който Киев евентуално да получи членство в нея.

Вероятно Байдън също така ще се консултира с Фредериксен и Сунак относно усилията си да окаже натиск върху Турция да се откаже от блокирането на присъединяването на Швеция към НАТО.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст