ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България и Турция подписаха Меморандум за нова железопътна връзка

Мерките, които служебното правителство предприе за облекчаване на трафика по границите, водят до спестяване на 2 млрд. лв. годишно на български, турски и европейски фирми. 

Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, след като заедно с  посланика на Република Турция – Н. Пр. Айлин Секизкьок, и вицепремиерът Иван Демерджиев откриха новите ленти за обработка на хладилните камиони, преминаващи денонощно българо-турската граница през ГКПП “Капитан Андреево”.

Транспортният министър посочи, че през 2022 г. “Капитан Андреево” е “грабнал” титлата “Най-натоварения сухопътен граничен пункт в света”, защото за 52 календарни седмици през него са минали 1 млн. тежкотоварни камиона.

(По обобщени данни, пръснати в интернет пространството, през първите шест месеца на 2022 г. българо-турската граница при “Капитана” е била пресечена от 2.36 млн. моторни превозни средства, така че до края на годината те като нищо са надхвърлили 5 милиона).

„Когато започна работа служебното правителство, това, което видяхме на границата бяха изчаквания от порядъка на 6-7 дни. Работихме усилено, целенасочено и с разум и в резултат на различните организационни мерки престоят бе намален до ден и половина – два. С отварянето на новите ленти за хладилни камиони, изчакването ще бъде до 8 часа“, коментира Христо Алексиев.

Той бе категоричен, че с такива стъпки трябва да се работи, за да може на базата на доброто ни партньорство, да бъдем полезни не само на икономиките на нашите страни, но и на Европейския съюз.

Христо Алексиев и посланик Секизкьок подписаха и Меморандум за разбирателство между България и Турция за нова железопътна връзка по направление  Ямбол – Елхово – Одрин. 

Документът предвижда изграждането на нов граничен железопътен преход с цел облекчаване на товарния трафик и улеснено преминаване между двете държави. През март 2023 г. са започнати и прединвестиционни проучвания. Като вече са водени и разговори с Европейската комисия за финансова подкрепа. Общият граничен пункт ще бъде в района на Лесово. 

“След предприетите мерки от страна на служебното правителство за овладяване на цените на горивата и постигната разлика с повече от един лев надолу, в българската икономика се спестиха средства в размер на 3.5 млрд. лева. Проектите, които стартирахме по транспортна, дигитална и енергийна свързаност трябва да бъдат продължени, за да може България да се позиционира като силен и основен фактор в региона“, коментира още вицепремиерът Алексиев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст