ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ваня Григорова: Заявката за 3% дефицит на новия кабинет е притеснителна

Синдикатът “Подкрепа” е притеснен от намерението на  “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и ГЕРБ , в държавния бюджет да бъде предвиден 3 процента дефицит. Това заяви във Варна Ваня Григорова, икономически съветник на КТ “Подкрепа”, която беше гост на 17-а редовна отчетно-.изборна конференция на СРС на КТ „Подкрепа” в морската столица. Според Григорова това означава редуциране на разходите, което цялото общество ще усети. Ще бъдат засегнати публичните системи, капиталовите разходи. Като пример за резултат от орязани разходи тя даде състоянието на БДЖ и честите катастрофи.

Григорова изрази мнение, че трябва да се приложи данъкът върху свръхпечалбите, за да се намали бюджетния дефицит. Оттам в бюджета, по разчети на Финансовото министерство, могат да влязат около 2,4 млрд. лева, каза тя и допълни, че така няма да имаме дефицит от 11 млрд. лева. Други мерки също могат да помогната дефицитът да се редуцира с 2-3%, изтъкна още тя, като това ще позволи да бъдат актуализирани и доходите на хората след рекордната инфлация от миналата година.

Григорова не скри разочарованието си, че депутатите повече от месец и половина отказват да се ангажират с най-важните закони – бюджета, за приходите и разходите на здравната каса и общественото осигуряване. По думите ѝ удължаването на удължения бюджет ще доведе до ново буксуване на фиска на страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст