ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гешев видя тоталитарен преврат зад искането за оставката му

ВСС Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев обяви предложенията за предсрочното му освобождаване като намеса в независимостта на съдебната власт. При обсъждането на второто искане за освобождаването му по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) той заяви, че зад това производство прозират опити за намеса в независимостта на съдебната власт. “За мен най-вероятно зад това стои политическото влияние на ГЕРБ. Надявам се, че това не е политическа атака”, каза Гешев.

“Това е опит за превземане на съдебната власт и е тоталитарен преврат, от хора, които са безпринципни, които не уважават разделението на властите и Конституцията, разделението между администрация и политически кабинети. Независимо какви политически бури има, държавната администрация трябва да работи безупречно. Те говорят и се готвят на нещо, което прилича на „кървави чистки“, индикация на тоталитарна репресия, може би. Хора, които да обезглавят институциите и да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни, политически и олиргахични интереси”, посочи главният прокурор.

Според него това е най-лошият сценарий за България. “Може би искат съдебната система. Може и да поискат и президентството. Моделът на един бивш министър-председател, който казва, че може би и всички други хора искат да имат шкафчета. Защо не изчакате да видим какво ще стане с борбата с мафията, която прокуратурата води? От 3 години има дела, които не са се случвали в новата ни история, защо толкова се бърза”, попита Гешев магистратите и сравни, че това прилича на „сталинизъм“.

Гешев отрече, че прокуратурата е всемогъща и това вече се вижда от хората.

„Аз и колегите ми ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори, защитавайки българския суверенитет. Не харесват прокуратурата, защото няма вече свещени крави. Целта на моите колеги оттук нататък е истинска съдебна реформа. Аз избрах и няма да мълча, сега изборът е за вас. Изборът е ваш“, обяви Гешев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст