ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гълъб Донев отчете и второто си служебно правителство

Министерски съвет Гълъб Донев

„Отчетът на втория ни мандат като служебно правителство съвпада с момент на връщането на изпълнен втори мандат за съставяне на правителство излъчено от Народното събрание. Когато обявих, че сме готови за втория сезон на „политическия сървайвър“ не очаквах да се стигне до такава изобретателност в изпитанията”.

Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев по време на извънредно заседание на Министерския съвет, на което бе представен доклада за свършеното от кабинета през периода 3 февруари – 5 юни.

Служебният премиер призова депутатите да мислят за хората. Като допълни: „Не мачкайте и не пречупвайте хората. Политическата арогантност вече е демоде и е безполезна.“

Той бе категоричен, че отчетността е основен принцип на доброто управление, но за съжаление това изискване се пренебрегва. И “уточни”, че нито едно редовно правителство от 2009 г. насам не се е отчитало така, както той отчита работата на кабинета си.

Според Донев, изборите през април са преминали спокойно и прозрачно. 

В чужбина са били разкрити 737 избирателни секции, в които са гласували над 185 000 българи.

МВР се е справило успешно с незаконната покупко-продажба на гласове. В хода на кампанията и в деня на изборите са били получени 813 сигнала за нарушения на изборните права на гражданите, образувани са били и 151 наказателни производства. 

Премиерът отчете, че от септември 2022 г. до март 2023 г. темпът на инфлацията е спаднал с 4.7%, а прогнозата за май е инфлацията да бъде под 10 процента.

„Изплатена беше великденска добавка за 1 002 000 пенсионери в размер на 70 лв., чиито пенсии са до линията на бедност от 504 лева. За това са осигурени 72 млн. лева от бюджета,“ добави Донев. 

Той отбеляза и, че има значителен ръст на инвестициите и отварянето на най-голямата икономическа зона на Балканите – „Доброславци”. В сравнение с първото тримесечие на 2022 г., сега България отчита 15 пъти ръст на инвестициите и 4 пъти повече сертификати “Клас А”, издадени от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Донев коментира още, че са били предотвратени около 31 000 незаконни опита за незаконно преминаване на границата от мигранти, а миграционният натиск от началото на годината се е увеличил с 30%, в сравнение със същия период на миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст