ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 5 юни 2023 г.

Николай Денков върна изпълнен втория мандат на президента Румен Радев

Кандидатът за министър-председател на “Продължаваме промяната – Демократична България” акад. Николай Денков върна на президента Румен Радев изпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

В сградата на администрацията на президента, освен номинираният за премиер Денков, са Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Владислав Панев.

Връщам проект за структура, състав на Министерския съвет. Очакваме да издадете указ и да бъде гласуван в Народното събрание. Надяваме се да стане плавно прехвърляне на властта, както се изисква от Конституцията. Необходимо е успокояване на ситуацията, за може хората да знаят, че кабинетът, Народното събрание и президентът работят заедно, за да може да се развива държавата“, посочи Николай Денков.

Гълъб Донев отчете и второто си служебно правителство

Министерски съвет Гълъб Донев

„Отчетът на втория ни мандат като служебно правителство съвпада с момент на връщането на изпълнен втори мандат за съставяне на правителство излъчено от Народното събрание. Когато обявих, че сме готови за втория сезон на „политическия сървайвър“ не очаквах да се стигне до такава изобретателност в изпитанията”.

Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев по време на извънредно заседание на Министерския съвет, на което бе представен доклада за свършеното от кабинета през периода 3 февруари – 5 юни.

Служебният премиер призова депутатите да мислят за хората. Като допълни: „Не мачкайте и не пречупвайте хората. Политическата арогантност вече е демоде и е безполезна.“

Прокуратурата повдигна обвинение на Радостин Василев

Радостин Василев

Прокуратурата повдигна обвинение на независимия депутат Радостин Василев за опит за принуда. На излизане от следствието на Софийската градска прокуратура той поясни, че не му е наложена мярка за неотклонение.

По-рано от държавното обвинение обявиха, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, за да бъде бъде привлечен като обвиняем Радостин Василев. Причината е твърдение, че по времето, когато е депутат от ИТН, е изнудвал съпратийката си Христинка Иванова да напусне депутатското си място.

Извънредно заседание на НС утре за избиране на Министерски съвет

Парламент Росен Желязков

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на утре, 13.00 часа, съобщиха от пресцентъра на НС. 

В дневния ред са включени три точки – избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на Министерски съвет.

По-рано днес на среща с президента Румен Радев представителите на парламентарна група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Николай Денков – излъчен за кандидат за министър-председател от втората по големина политическа сила в 49-ото Народно събрание, представи съгласно конституционната процедура, състав и структура на Министерски съвет.

След срещата държавният глава подписа указа до 49-ото Народно събрание с предложението на втората по численост парламентарна група за министър-председател, съобщиха от пресекретариата на държавния глава.

ВСС обедини двете искания за оставката на Гешев

ВСС Иван Гешев
ВСС Иван Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) обедини двете предложения за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Това означава, че на следващото си заседание тази седмица съветът ще обсъжда въпросът извършил ли е Гешев тежко нарушение, намесвайки се в разследването на взрива до автомобила му на 1 май, както и дали с думите си “политически боклук” по отношение на народните представители е уронил престижа на съдебната власт.

С оглед на процедурата по избор на редовен кабинет, най-вероятно заседанието на ВСС беше председателствано за последен път от служебния правосъден министър Крум Зарков. Той заяви, че ще включи обединените искания за отстраняването на Иван Гешев в дневния ред на съвета още този четвъртък.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст