ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК иска социалните мрежи да имат екипи на всички европейски езици

вера йоурова юрова

Очаквам повече по въпроса с руската дезинформация и проверка на фактите, заяви Вера Йоурова, зам.-председател на ЕК

Европейската (ЕК) комисия очаква от социалните мрежи да разполагат с екипи, които работят на всички европейски езици, заяви днес зам.-председателят на институцията Вера Йоурова, предаде БТА. 

Очаквам повече от тях, включително по въпроса с руската дезинформация, да инвестират в проверка на фактите. Държавите в Централна и Източна Европа са под постоянните удари на източници на руска дезинформация, добави тя.

По нейните думи е необходимо социалните мрежи веднага да започнат да поставят етикети на информации, създадени от изкуствен интелект. Този интелект може да постави обществата пред нови заплахи, особено със създаване и разпространение на дезинформация, поясни Йоурова. Машините нямат свобода на словото, добави тя.

Руската дезинформационна война срещу демократичния свят започна преди години, след завземането на Крим видяхме големи руски дезинформационни кампании с прокремълски източници. Руснаците се стремят да подкопаят обществената подкрепа в ЕС за помощта за Украйна, искат да понижат доверието в демократичните институциите и в демокрацията. Трябва да защитим нашата демокрация, призова Йоурова.

Тя отбеляза, че вече 44 от най-големите доставчици на услуги онлайн са подписали доброволните правила за дейност, които предвиждат противодействие на дезинформацията. По нейните думи решението на “Туитър” да се оттегли от правилата е грешка. Йоурова съобщи, че ЕК спешно и задълбочено ще провери как “Туитър” прилага европейското законодателство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст