ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП-ДБ връща мандата на президента изпълнен

Президентство връчвване на мандат на ПП Николай Денков Румен Радев

Днес “Продължаваме промяната – Демократична България“ ще върне изпълнен втория мандат за съставяне на редовно правителство на президента Румен Радев. Това ще се случи в 11.00 ч. на “Дондуков” 2.

Заедно с тях при държавния глава се очаква да отиде и Мария Габриел, която е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател и според договореното между първите две сили тя ще бъде ротационен премиер след 9 месеца.

В петък (2 юни) от “Продължаваме промяната – Демократична България” и ГЕРБ-СДС представиха официално имената на министрите в проектокабинета с втория мандат. Освен състав на редовно правителство, от първите две сили в 49-я парламент обявиха, че имат мнозинство и за конституционна реформа.

По-рано през деня представители на първите две преговарящи политически сили разговаряха с парламентарната група на ДПС.

На 29 май президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата на ПП-ДБ за министър-председател акад. Николай Денков. Тогава държавният глава призова “Продължаваме промяната – Демократична България” да преосмислят целесъобразността от този мандат, който, според него, вече е дискредитиран.

В петък кандидатът за премиер обаче обяви, че ще върне на президента “папката – попълнена”. Окончателният списък с имена от проектокабинета с втория мандат ще бъде внесен в президентството в понеделник, съобщи тогава Николай Денков. Съгласно Конституцията, когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Крайното решение ще бъде на депутатите в парламента. На този етап е ясно, че в подкрепа на кабинета “Денков-Габриел” ще гласуват общо народни представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст