ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Росен Христов: Не се притеснявам от проверки

Енергийният министър отчете като заслуга на служебното правителство свалянето на цените на горивата на “Лукойл” с 30%

Не само че не се притеснявам от проверки, но и съм горд с постигнатото. Това заяви пред БНТ енергийният министър Росен Христов.

Виждам работа в парламента, която е свързана с борба с президента, а не това, за което ги е пратил народът, заяви Христов и призова депутатите да работят повече по законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му служебното правителство си е свършило работата по темата.

Христов очаква да бъде сформирано по-скоро редовно правителство.

“Нужни са ни дългосрочни перспективи, за да можем да осъществим промените през следващите години”, заяви Христов.

Според него при първото служебно правителство фокусът е бил да бъде извадена държавата от енергийната криза и да бъде отстранена зависимостта от Русия, а при второто – дълбока евроатлантическа интеграция с лидерска роля.

Христов отчете като заслуга на служебното правителство свалянето на цените на горивата на “Лукойл” с 30%.

“Накарахме “Лукойл” да си плаща данъците в България, подписахме няколко знакови международни споразумения за инфраструктура, така че да сме осигурени за дългосрочен период. Второто настоящо служебно правителство сключи дългосрочни договори с водещи производители и доставчици на газ, директни, без посредници, изцяло неруски газ”, заяви Христов.

Енергийният министър призова за приемственост от редовния кабинет, тъй като в противен случай ще има връщане към Русия, а обвиненията към президента Радев за зависимост ще се окажат неоснователни.

Според Христов е минимизирана вероятността Русия да предяви претенции към България за спрените доставки на газ към нашата страна. Работи се в посока България да потърси правата си по нарушаване на договореностите, каза още министърът на енергетиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст