ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Саудитското шекерче” повиши цената на суровия петрол

петрол барел

Суровият петрол поскъпна непосредствено след откриването на търговията през новата седмица в резултат на едностранното решение на Саудитска Арабия от уикенда да поеме бремето за стабилизиране на пазара на суровината, намалявайки производството с нови 1 млн. барела дневно от 1 юли. Американският лек суров петрол WTI скочи с почти 5% в началото на сесията преди да се върне на 73.62 долара за барел в 15.11 ч. българско време на 5 юни. Подобно движение осъществиха и фючърсните контракти на сорт “Брент” с доставка през август, които се търгуват в близост до 78 долара за барел. По време на пресконференцията след съвещанието на ОПЕК+ във Виена на 3 и 4 юни саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман обеща “да направи всичко необходимо, за да върне стабилността на този пазар”.

В Ню Йорк черното злато загуби 11% от пазарната си оценка през май в резултат на опасенията на играчите за търсенето, особено от Китай, пресушили доверието. Мнозинството пазарни експерти, включително и от “Голдмън Сакс груп” пък очакваха ОПЕК+ да запази добива без промяна на срещата през уикенда.

“Опек+ и по-специално Саудитска Арабия искат да създадат праг на пазара и вероятно са го постигнали”, коментират анализатори на “Саксо банк”. Те допълват, че все още “възходящият потенциал от тези редукции остава неясен и това ще е така докато макроикономическата перспектива продължава да е неясна както в момента”.

С решението си от 4 юни Рияд дефакто жертва пазарен дял в името на по-стабилни цени. Срещу което получи обещанието на другите членове на групата да продължат да помпат съгласно съществуващите намалени пазарни квоти до края на 2024-а, въпреки че Русия не пое ангажимент за по-нататъшно орязване на добива. А Обединените арабски емирства си осигуриха по-висока производствена квота за 2024-а, която ще дойде от неизползваните количества на африканските членове на картела. Споразумението определено е режисиран от саудитците компромис, който принц Абдулазис нарече “Саудитско шекерче”, което означава, че то цели да подслади цените за търговците на черно злато. Периодът на валидност на допълнителните намаления на саудитските доставки би могъл да се удължи, но министърът на енергетиката на кралството заяви, че ще държи пазара “в напрежение” дали ще се случи това.

По оценка на експерти от сектора, Рияд със сигурност иска цени над 80 щ. долара за барел сорт “Брент”, за да може да финансира проектите си за диверсифициране на приходите на стопанството извън черното злато. По сметки на Международния валутен фонд бюджетът на страната ще може да се балансира при 80.90 долара за барел. Ако здравословното състояние на световната икономика се влоши обаче, “късите продавачи отново ще са на линия”.

Какво е оценката на водещите анализатори на едностранната мярка на саудитците?

Според “Моргън Стенли” редукцията може да подкрепи цените на суровия петрол в краткосрочен план, но пазарната динамика на широкия пазар до края на 2023-а и през 2024-а остава на практика непроменена. Банкерите не очакват след това трето за последните девет месеца намаление на производството на ОПЕК да има нови редукции, защото не се предвиждат особени промени в перспективата за предлагане и потребление.

Експертите на “Голдмън Сакс груп” са умерени оптимисти и не се отказват от декемврийската си прогноза за 95 щ. долара за барел сорт “Брент”. Особено след заявката на саудитския министър на енергетиката да направи всичко необходимо – ясно предупреждение към спекулантите и “късите продавачи”. Банкерите смятат, че решението на Рияд може да повиши котировките на “Брент” с 1 до 6 щ. долара за барел. Подобен ръст обаче едва ли ще ощети потребителите или ще качи разходите за бензин дотолкова, че да ги превърне в политическа заплаха за администрацията на Джо Байдън, която успя да свали цените на горивото с 25% през последната година.

Австралийската “Комънуелт банк” прогнозира, че Саудитска Арабия може да удължи юлските производствени редукции, ако сорт “Брент” остане затворен в диапазона 70-75 долара за барел. Експертите очакват дори още по-сериозно орязване на доставките, ако котировките паднат под 70 долара за барел.

За “Роял бенк ъф Канада кепитъл маркетс” фактът, че кралството има желание да носи едностранно товара от редукциите увеличава тяхната достоверност и надеждност и изпраща сигнал, че реални барели ще напуснат пазара.

Според “Ей Ен Зет груп холдингс” решението на Рияд е до известна степен изненадващо, като се има предвид, че последните намаления на квотите са в сила само месец. За експертите петролният пазар се очертава като още по-оскъден през второто полугодие.

Швейцарската “Ю Би Ес груп” очаква пазарът да реагира по-активно в бъдеще, когато след месец редукциите влязат в сила и след като динамиката на петролните резерви тръгне в низходяща посока или пък идносът от саудитска Арабия падне.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст