ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Седмица без култура” ще обявят творчески организации

народен театър

“Седмица без култура” ще обявят от Съюза на артистите в България, от Независимата синдикална федерация „Култура“ към КНСБ, от Федерацията „Култура“ към КТ Подкрепа, от Съюза на българските музикални и танцови дейци към КНСБ, от Сдружение “Асоциация на работодателите в театралната област“ – АРТО, от Българската асоциация на работодателите в областта на културата  – БАРОК.

Това ще стане, ако бюджетът на Министерството на културата бъде орязан с близо 40 милиона лева. За подобна драстична мярка има сериони опасения, тъй като до споменатите артистични организации е достигнала информация, че в Закона за Националния бюджет министърът на финансите Росица Велкова е отхвърлила Постановлението на Министерския съвет, с което се настоява средствата за издръжка на сценичните изкуства да се увеличат. Ако това Постановление не влезе в сила, то голяма част от театрите ще фалират.

“Това не е заплаха, това е реалността”, посочват от Съюза на артистите, от Съюза на българските музикални и танцови дейци към КНСБ и от различните синдикални и работодателски организации в сферата на сценичните изкуства.

Те добавят, че ако при изготвянето на бюджета техните искания не бъдат удовлетворени, те са готови на крайни действия още от октомври 2023 година.

На първо място съвместно с всички синдикати и структури по места ще оставят България една седмица без културни събития, в това число няма да има театрални и музикални спектакли, няма да се организират концерти. Със затворени врати ще останат галерии, музеи, читалища, библиотеки.

На второ място те ще отправят апел към всички национални телевизии те да спрат да излъчват филми, озвучени от български актьори.

Синдикалните и работодателските организации, които стоят зад своеобразната стачка “Седмица без култура”, настояват орязаните средства да се възстановят в бюджета на Министерството на културата, но не в перо капиталови разходи, а в перо увеличаване на субсидията към дейност сценични изкуства.

Това от своя страна ще позволи на директорите да посрещнат повишените си разходи, да увеличат доходите на работещите в тях, които в сектор театър са между 4000 и 6000 души. Всичко това се налага поради ръста на инфлацията, повишаването на стойността на енергоизточниците, повишаването на цената на материали като желязо и дървесина.

“Настояваме за възстановяване на предвидените средства към бюджета към Министерството на култура в перо издръжка и приемане на Постановлението на Министерския съвет за увеличаване на субсидията”, подчертават от творческите съюзи, от синдикалните и работодателските организации в сферата на културата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст