ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Смъртният акт на Ангел Христов е издаден в болница в Дупница

Братя Галеви

Смъртният акт на Ангел Христов е бил издаден от болница в Дупница, се посочва в информационния бюлетин на Областната дирекция на МВР – Кюстендил. Там се казва, че на 3 юни следобед служители на РПУ-Дупница са получили сигнал, че в дома си в с. Ресилово е починал 53-годишен мъж, обявен за международно издирване и с издаден червен бюлетин. Предприети са незабавни специализирани действия, се посочва в бюлетина.

Тялото на мъжа е закарано за аутопсия в столична болница, извършени са множество процесуални действия, образувано е досъдебно производство в РУ-Дупница. Случаят е докладван на прокурор от Окръжна прокуратура – Кюстендил.  

През уикенда МВР- шефът Иван Демерджиев съобщи, че засега единствената сигурна информация е, че това е трупът на Ангел Христов. Не се знае нищо обаче за това кога и как е влязъл, добави той. Близките му също не са дали конкретна информация за това.

Както е известно, починалият Ангел Христов и Пламен Галев, придобили известност като “братя Избегалеви, от 1990 г. до 1993 г. са служители на Специализирания отряд за борба с тероризма, после са част от Централната служба за борба с организираната престъпност. Двамата напускат системата на МВР през 1998 година.

След 2000 г. купуват 14,5 декара земя с. Ресилово, близо до Дупница, където изграждат резиденция. Занимават се със строителна дейност на пътища. Пламен Галев е задържан по обвинение в изнудване на журналиста Лидия Павлова. Делото срещу него за изнудване, телесна повреда и принуда срещу него започва през 2009 г. През 2010 г. Окръжният съд в Кюстендил го оправдава.

През 2008 г. при полицейска акция Дупница, Перник и София са проверени адреси на офиси на търговски дружества, свързани с „братя Галеви“. Установено е, че в тях не се извършва дейност и които е възможно да служат за прикриването на финансови операции. Открити са и голям брой луксозни автомобили с неустановени произход, платени акциз и ДДС.

На 10 юни 2009 г. Софийската градска прокуратура внася обвинителен акт срещу Пламен Галев за това, че е образувал и ръководил въоръжена организирана престъпна група. Заедно с него в нея са участвали Ангел Христов, Апостол Чакалов и Владимир Ангелов. 

Срещу Ангел Христов обвиненията са за участие в ръководството на групата, която чрез внушаване на страх извличала облаги. 

Същата година двамата се кандидатират за народни представители, но не успяват да влязат в парламента. На 6 юли 2011 г. Софийският апелативен съд отменя оправдателните присъди и им налага съответно на Пламен Галев – 7 години, а на Ангел Христов – 5 години затвор. Пламен Галев е признат за виновен за ръководител на престъпна група за рекет и изнудване, действала в Дупница.

.На 3 май 2012 г. Върховният касационен съд осъжда окончателно Пламен Галев и Ангел Христов на по 5 години лишаване от свобода по обвинения в организиране, ръководене и участие в престъпна група за изнудвания. След издаването на ефективната присъда, двамата изчезват и са в неизвестност, като на 9 май 2012 г. са обявени за международно издирване и имат издадена червена бюлетина на Интерпол.

На 8 март 2021 г. Окръжният съд в Кюстендил отнема в полза на държавата на незаконно придобито от Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги имущество, по делото, образувано от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) срещу “Братя Галеви” и техните съпруги. Искът е на обща стойност 4 250 189 лв. Съдът уважава част от исковете, в общ размер на 2 474 582 лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст