ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Братислава се провежда среща на върха на формата “Букурещ 9”

Братислава

Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, участват в този формат

Президентите на Румъния, Полша и Словакия ще съпредседателстват днес в Братислава среща на върха на държавите от формата „Букурещ 9“ (Б-9), съобщава румънската агенция Аджерпрес. В събитието ще участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

България ще бъде представена на срещата от вицепрезидента Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Форматът за политически диалог бе създаден в Букурещ през ноември 2015 г. в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия. Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, които са били част от бившия Съветски съюз или от ръководения от СССР Варшавски договор, се включиха в този формат, създаден по инициатива на президентите на Румъния и Полша – Клаус Йоханис и Анджей Дуда. В „Букурещ 9“ влизат България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Днешната среща на върха на страните от формата „Букурещ 9“ се състои близо месец преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Участниците ще обменят мнения по приоритетите от дневния ред на съюзниците и основните цели с акцент върху укрепването на позицията на НАТО за възпиране и отбрана на Източния фланг. Сътрудничеството с Украйна и подкрепата за евроатлантическите стремежи на страната ще бъдат сред темите на разговорите, както и напредъкът в прилагането на решенията, одобрени на срещата на върха на НАТО в Мадрид, включително по отношение на инвестициите и разходите за отбрана, съобщи администрацията на румънския президент.

Специално внимание ще бъде отделено и на уязвимите партньори в региона, като Република Молдова, която е изправена пред увеличаващи се предизвикателства в сферата на сигурността, посочва администрацията на румънския президент.

Министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ се срещнаха във Варшава на 26 април и обсъдиха укрепването на Източния фланг на НАТО. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст