ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зърнопроизводители искат забрана на вноса на олио от Украйна

олио

Зърнопроизводители искат забрана на вноса на олио от Украйна. “Към момента изкупната цена на 1 тон слънчоглед е около 630-650 лева в различните региони на страната, което ясно показва, че тенденцията е надолу.” Това заяви пред БНТ Илия Проданов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По изчисления на бранша около 1 милион тона слънчоглед има по складовете и почти 2 милиона тона пшеница. “Не са реализирани поради слабото търсене и изключително ниската цена, която е много, много под себестойността, на която е произведена. От миналата година цената е много надолу спрямо себестойността и е около 50% надолу, защото в момента слънчогледът, който стои по складовете себестойността му е около 1000 лева на тон”, поясни Проданов.

Той посочи, че в момента има забрана в сила от 2 май за внос на стоки от Украйна, но тя касае само пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, а нерафинираното и рафинираното олио не са в този забранителен списък и това прави забраната, по думите му, не толкова работеща. “Нашите преработватели заместиха суровината с нерафинирано олио и се забелязва огромен ръст на нерафинирано олио”, добави председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Според него има достатъчно суровина за производство на олио до новата реколта след 3 месеца. Количествата били напълно достатъчни да се задоволят и вътрешния, и външния пазар.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст