ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МААЕ: Няма риск за сигурността на Запорожката АЕЦ

Рафаел Гроси
Рафаел Гроси

Продължителна липса на охлаждаща вода прекъснала работата на резервните дизелови генератори, заяви Рафаел Гроси

Няма риск за сигурността на Запорожката АЕЦ след разрушаването на стената на язовир “Каховка”. Това се казва в изявление на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитирано от световните агенции.

„Според актуалните ни оценки няма непосредствен риск за сигурността на атомната електроцентрала”, каза Гроси.

Генералният директор на МААЕ допълни, че продължителна липса на охлаждаща вода в Запорожката АЕЦ обаче би прекъснала работата на резервните дизелови генератори, предаде Ройтерс.

Запорожката АЕЦ разполага с редица алтернативни източници на охлаждаща вода освен язовир „Каховка”, каза Гроси и добави, че основният от тях е големият охлаждащ басейн в близост до централата, който е проектиран така, че нивото на водата там да е по-високо от това в язовира.

„Ако обаче нивото на водата в басейна, използван за охлаждане на Запорожката АЕЦ, падне под 12,7 метра, ще стане невъзможно тя да се изпомпва”, каза Гроси и добави, че реакторите на централата са изключени от няколко месеца и водата в басейна ще е достатъчна за осигуряване на охлаждането на съоръжението за няколко месеца напред.

Гроси допълни, че планира да посети Запорожката АЕЦ следващата седмица.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст