ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От 16 милиона украински бежанци 11 млн. са се върнали в Украйна

бегълци украински бежанци украйна

Половината от останалите в ЕС украински бежанци са в Германия и Полша

От началото на войната в Украйна, в ЕС пристигнаха 16 милиона украински бежанци, съобщи днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, предаде БТА. По нейните думи 11 млн. от тях вече са се върнали в Украйна, един милион са отпътували основно към Канада, САЩ и Великобритания. В ЕС днес се намират около четири милиона украинци, добави Йохансон.

Тя отбеляза, че половината от останалите в ЕС украински бежанци са в Германия и Полша. По нейните думи силен натиск изпитват също Естония и Чехия, където делът на украинците е значителен спрямо броя на местното население.

Еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит отчете, че 18 държави от ЕС са се възползвали от възможността да пренасочат средства, предвидени по фондовете за сближаване, за да помогнат на украинските бежанци. По неговите думи досега разходите от тази част на бюджета на ЕС в помощ на бежанците от Украйна достигат един милиард евро.

По-рано тази година държавите от ЕС съобщиха, че са били сключени над 1,3 милиона договора за трудови правоотношения с украински граждани. Заради езиковите пречки и случаи на непризнаване на дипломите, мнозина украинци работят, без да използват образованието си, отчете той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст