ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът избра редовно правителство с премиер Николай Денков

парламент

Депутатите избраха Николай Денков за министър-председател и одобриха структурата и състава на предложения от него кабинет. На извънредно заседание Народното събрание гласува проектокабинета “Денков-Габриел”, след като вчера президентът Румен Радев издаде указ за съставяне на правителство. “За” кандидатурата на Денков гласуваха 132 депутати – 68 от ГЕРБ-СДС, 62 от ПП-ДБ и двама от ДПС. Против бяха 69 народни представители – 37 от “Възраждане”, 19 от БСП, 11 от ИТН, един от ГЕРБ-СДС и един независим. Вицепремиер ще бъде бившият еврокомисар Мария Габриел, излъчена от ГЕРБ-СДС. Тя ще замести Николай Денков на премиерския пост след 9 месеца. Това е първото в историята на България правителство с ротационни министър-председатели, излъчени от две политически сили.

Депутатите подкрепиха състава на правителството със 131 гласа “за” – 68 от ГЕРБ-СДС, 61 от ПП-ДБ и двама от ДПС. “Против” бяха общо 69 депутати – един от ГЕРБ-СДС, 37 от “Възраждане”, 19 от БСП, 11 от ИТН и един независим.

По-късно стана ясно, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът от Движението Делян Пеевски са двамата народни представители от ДПС, които гласуваха “за” новото правителство. Те обясниха, че това не е подкрепа за състава на кабинета, а за обещаната конституционна реформа. “Не подкрепям правителството като състав, а само съдебните промени”, каза Пеевски.

Българските граждани не искат да има шести поредни ненужни избори. Трябва спешно да се преодолее политическата криза, за да се решават проблемите на хората, обясни Карадайъ.

Председателят на парламента Росен Желязков откри днешното извънредно заседание, след като стана ясно, че кворумът е съставен от 235 депутати. В залата бяха допуснати и всички кандидати за министри. В пленарната зала присъства и президентът Румен Радев. От “Възраждане” направиха процедурно предложение по трите точки в дневния ред да има отделни дебати и то бе прието.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков представи кандидатурата на академик Николай Денков за министър-председател. “В тази зала непрекъснато обсъждаме, че България е страна, която в момента има много проблеми за решаване, но по-рядко говорим, че България е страна с много предимства и възможности. Дълбоко вярвам, че България е страна със светло бъдеще. Ролята на политиците и държавниците е, че талантливи хора могат да работят за прогреса на своето общество. Това, че акад. Денков ще води правителството на България в първите 9 месеца, а Мария Габриел – във вторите 9 месеца, ми дава надежда”, каза Петков.

“Не знам дали всички знаят какво означава да си учен с над 10 000 цитирания в специализирани журнали и литература. Това означава хиляди световни учени да са използвали в своите трудове цитати точно от акад. Денков. Това доказва, че той не само е прекрасен учен, но е част от световния принос в развитието на човечеството. Акад. Денков е в 1% на учените в своята област в света. Прилагал е тези научни постижения в практиката и се е занимавал с най-големите международни компании в сферата на химията и химическите продукти. Акад. Денков има богат административен опит като зам.-министър и министър в няколко правителства. Той е скромен човек и няма да чуете да се изтъква. Фактът, че той не работи у нас, но тръгва да води страната, е невероятна възможност за нашата страна”, посочи съпредседателят на ПП.

За Мария Габриел Петков каза, че е “друг голям талант на България” – “човек, който се е доказал като успешен европейски лидер в сфери, движещи икономическото развитие в цяла Европа”. “Днес Денков и Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно когато най-талантливите работят заедно, за да изведат България напред”, обобщи той.

Съпредседателят на ПП изтъкна и качествата на номинираните за министри. Заяви, че две години политически кампании стигат и е време да покажем, че България може да бъде добре управлявана, справедлива европейска страна, без корупция, където всеки българин има възможността да живее нормален европейски живот.

Номинираният за премиер акад. Николай Денков призова депутатите да гласуват за кабинет, който има експертизата и смелостта да вземе важни решения и да носи отговорност за тях. Посочи, че в последните седмици ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са положили максимални усилия, за да предотвратят шести поредни избори: “Двамата с г-жа Мария Габриел ще носим отговорност за действията на този кабинет и осъзнаваме колко трудно ще бъде в следващите седмици и месеци. Убедени сме, че можем да направим много полезни и устойчиви неща за България. Детската ми мечта не е била да бъда премиер на държава в тежка икономическа и политическа криза. Детската ми мечта беше да бъда учен и успях да я реализирам. Ето защо поемам този риск сега, с ясен ангажимент, че ако приоритетите на правителството бъдат подменени, аз ще си подам оставката.”

“Днес ние не даваме кредит на доверие, а даваме кредит на време. Време, което е нужно да се успокоят политическите страсти, да се намери път за общо живеене и да се гради доверие. Дали това време ще бъде оползотворено градивно, зависи от действията на министрите, които ще се закълнат днес”, посочи Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Независимият депутат Радостин Василев, който преди беше част от групата на ПП-ДБ, каза, че днес е тъжен ден за България, защото най-вероятно ще бъде избрано “най-позорното и жалко правителство след Беровото”.

По време на разискванията се откроиха споровете между “Възраждане” и БСП коя от двете политически сили всъщност е истинската опозиция и защитава интересите на България. От “Възраждане” обвиниха БСП, че са участвали в правителство с ПП-ДБ и са спомогнали за изнасянето на оръжие за Украйна. От БСП пък отговориха, че “Възраждане” са гласували с ГЕРБ и са подкрепили предложението за закупуване на нови американски изтребители.

Българската история познава политически компромиси в името на България, но това не е политически компромис и не е за България, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ това е гласуване за кабинет на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване. Според нея бъдещото правителство е “завито в целофан” и се представя като евроатлантическо. “Вашето евроатлантическо се свежда до послушание. Това е необяснима коалиция. Обяснете какъв е този компромис”, призова Нинова. И разказа, че е питала изкуствения интелект ChatGPT какво е корупция и мафия в България, след това цитира изказвания от записа по време на Националния съвет на ПП. “Няма да подкрепим тази коалиция, този клуб на интереси, тази коалиция на имунитетите, на войната”, каза лидерът на БСП.

Деян Николов от „Възраждане“ се обърна към Нинова с думите, че нейната партия също е била в управление с ПП. “Можете да се придържате към това, което изкуственият интелект ви казва, защото естественият ви не е много добър”, посочи той.

Социалистът Иван Ченчев повтори, че по времето на Нинова като вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Кирил Петков България не е изнасяла оръжие за Украйна. “Формално това е така, макар че бившият премиер Кирил Петков потвърди, че това е ставало негласно с износ към фирми от трети страни, които са доставяли впоследствие оръжието на Киев”, отбеляза той.

В спора се включи и Любен Дилов от ГЕРБ-СДС. “Не знам г-жа Нинова колко пъти си говори с изкуствения интелект, но съм сигурен, че един разговор с естествения интелект на главния прокурор промени решението ѝ за първия мандат”, отчете той.

“Досега г-н Гешев ви пазеше и вие го употребявахте срещу политическия си опонент”, отговори му Нинова и добави, че операция „Чисти ръце“ трябва да се състои докрай.

Дилов коментира, че и най-лошият мир е по-добър от най-добрата война. И допълни, че България от две години е в “контролиран хаос”. “Кой би спечелил от друг сценарий днес, кой ще спечели от поредните предсрочни избори”, попита депутатът и си отговори: „Никой“. По думите му най-малко ще спечелят българите, кметовете, администрацията.

Според него Борисов няма никаква нужда да бъде пран от когото и да било след близо 20 спечелени избори в България. А кабинетът “Денков-Габриел“ се създава, за да може да продължи да съществува 49-ото Народно събрание, защото то има огромна и тежка задача. “Не приемам като упрек, че някой говори с ДПС, защото ни трябва конституционно мнозинство”, счита депутатът от ГЕРБ-СДС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст