ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокуратурата поиска имунитета на Кирил Петков

Парламент Кирил Петков

Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Кирил Петков – бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни.

От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Кирил Петков пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители, пише в съобщението.

На 16 декември 2021 година районният прокурор на София Невена Зартова заяви пред медиите, че Районната прокуратура в София отказва да образува досъдебно производство по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

Документите по казуса са били изпратени в Софийската районна прокуратура от Специализираната прокуратура, а районните прокурори са на мнение, че Кирил Петков е отразил невярна информация в декларацията си за гражданство, но тази информация има единствено заявителен и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност, обясни тогава Зартова.

През 2021 г срещу Кирил Петков бяха образувани три проверки. Първата е за невярна декларация пред президента, че е само български гражданин.

Втората е за неверни обстоятелства в декларация на политика за участия в търговски дружества, а третата – за действията му като министър относно смяната на управителните органи на Българската банка за развитите. Всички те завършиха със заключение, че няма данни за извършено престъпление.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст