ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция ще разгледа напредъка на Швеция за НАТО на 12 юни

швеция финландия турция нато

Швеция одобри ново законодателство срещу тероризма, което влезе в сила на 1 юни, за каквото настоява Анкара

Турция ще разгледа напредъка на Швеция по изпълнението на ангажиментите ѝ за присъединяване към НАТО на среща на 12 юни, съобщава турският в. “Сабах”, цитиран от БТА.

Анкара настоява Швеция да изпълни условията на тристранния меморандум, подписан през юни м.г. в Мадрид между нея, Стокхолм и Хелзинки, за да се присъедини към НАТО. 

Въпросът дали Швеция е постигнала напредък по меморандума ще бъде обсъден на тристранна среща на Турция, Швеция и НАТО на 12 юни, посочва “Сабах”. Анкара смята, че участието на НАТО в тази среща е важно, за да се види ясно кои положения се изпълняват и кои не, допълва изданието. 

Швеция одобри ново законодателство срещу тероризма, което влезе в сила на 1 юни, но само няколко дни по-късно, на 4 юни, в страната бяха разрешени демонстрации на “симпатизанти на тероризма”, пише още турският проправителствен вестник.

Президентът на САЩ Джо Байдън, един от лидерите, които се обадиха на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, за да го поздравят за преизбирането му, също повдигна въпроса за членството на Швеция в НАТО по време на разговора, напомня “Сабах”.

След ратификация на турския парламент Финландия официално се присъедини към Алианса на 4 април т.г., но Турция все още се колебае по отношение на членството на Швеция. Според Анкара Стокхолм трябва да предприеме по-конкретни стъпки в борбата с тероризма, за да бъде приета в НАТО.

След среща с Ердоган по-рано този месец в Истанбул генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че представители на Турция и Швеция ще се срещнат “в седмицата след 12 юни” за нови дискусии по шведската кандидатура за членство в НАТО, без да уточни мястото, на което ще бъдат проведени разговорите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст