Quiet luxury – основна тенденция през 2023 година?

Ако трябва да определим основната тенденция за 2023 година, въпреки че има доста време до края й, това би бил така нареченият приглушен, дискретен лукс – quiet luxury. Тази тенденция има много алтернативни названия, най-популярното от които е old money.

Както всяка масова тенденция, дискретният лукс или разкош трудно може да бъде обяснен с две думи. Ако максимално опростим концепцията, която се крие зад него, той се свежда до следното: класическите едноцветни дрехи в неярки тонове преобладават над крещящите аксесоари и големите лога, които, да си кажем честно, никога не са били признак на добър вкус. Кашмирен пуловер с висока яка, трикотажни жилетки и жакети в керемидено, кожена чанта от винтидж колекция – тези неща може да струват цяло състояние, но изглеждат скромно и почти не привличат внимание. Това е и същината на quiet luxury – един вид негласна шега между вас и онези, които я разбират.

Когато става дума за дискретен разкош, мнозина си спомнят нормкор – тенденцията от средата на първото десетилетие на ХХI век, която се изразяваше в преднамерена „нормализация” на образите. Идоли на нормкора бяха Стив Джобс и младите специалисти от Силициевата долина. В основата на това течение беше залегнал стремежът към колкото се може по-обикновен вид, образите се създаваха с нотка на пренебрежение към висшата мода. Quiet luxury съществува в друга парадигма – това е по-изтънчен, макар и минималистичен подход към създаването на образи. Главният акцент пада върху вещи, които съществуват извън времето.

Много търговски марки на ревютата пролет–лято 2023 в колекциите си отделиха внимание на дискретния разкош, сред тях Saint Laurent, Isabel Marant, Hermes, The Row и  много други къщи за висша мода. Качествени материали (главно вълна, кашмир и коприна), неярки цветове и свободна, понякога овърсайз кройка. Ако трябва да определим quiet luxury откъм техническата страна на създаването на дрехи, то тенденцията се крепи именно върху тези три кита.

Но за популяризацията на тенденцията са отговорни не само големите марки и ревютата в Париж и Милано. Поп културата активно приветства quiet luxury – може дори да поспорим, че ревютата станаха отражение на тенденцията, зародила се на екрана и в социалните мрежи. Безусловно най-близката асоциация с дискретната мода стана сериалът по НВО „Наследниците”. Сагата за семейството медийни магнати и борбата за власт с право се смята за една от най-добрите в съвременната телевизия. Отличният сценарий и качествената игра на актьорите са съчетани с безупречна работа на художниците по костюмите.

Във втория сезон персонажът на Ейдриън Броуди порази зрителите и критиците с умението си да съчетава дрехи. По време на целия сериал главните герои демонстрират идеален стил, вписващ се в понятието quiet luxury. Ако оставим настрана формалният стил и костюмите, персонажите на сериала идеално съчетават дрехите тип casual. Децата на семейство Рой предпочитат Maison Margiela, Brunello Cucinelli, Stella McCartney, Tom Ford.

Друг изблик на интерес към скромната мода беше съдебното дело по повод сблъсъка на актрисата Гуинет Полтроу с един мъж на ски курорт в щата Юта. Работата е там, че на всяко съдебно заседание Полтроу идваше облечена с дрехи, които привличаха едва ли не повече внимание от самия процес. Белият пуловер с висока яка и зеленото палто The Row бяха активно обсъждани в социалните мрежи, а Полтроу стана символ на quiet luxury в реалния свят. Впрочем, тя спечели и делото: присъдени ѝ бяха като компенсация 1 млн. долара.

Вече определят дискретния разкош или шик за основна тенденция на 2023 година. Съдейки по всичко, тя ще се задържи дълго. Трябва да уточним, че подходът да си създадем собствен образ винаги е съществувал.

Но той вече е популярен не само сред тези, които живеят в пентхаусите на Ню Йорк и карат ски в Аспен. Да, това не е единствената  тенденция на 2023 година: популярност сред купувачите завоюваха розовият цвят „барби” или така нареченият балеткор. Обаче именно дискретният разкош, както му се полага, заникъде не бърза и спокойно, без излишен шум получава своето – първото място на пиедестала.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст