ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

”Възраждане” провали заседанието на парламента

Възраждане

Заради “Възраждане” заседанието на парламента бе прекратено. Втора поредна седмица избухват скандали между депутатите на Костадин Костадинов и членове на групата на ПП-ДБ. Днес, след като Делян Пеевски от ДПС беше избран за член на Комисията по конституционни въпроси, от ПП-ДБ се ядосаха, че от “Възраждане” не са участвали в гласуването и така се помогнали за избора на Пеевски.

“Този вот нямаше да мине, ако „Възраждане“ гласуваха „против“, коментира Искрен Митев от ПП-ДБ. “Не ги съдете по думите, а по действията”, каза той. След това думата беше дадена съпартиеца му на Явор Божанков. Но депутати от „Възраждане“ се насочиха към трибуната и се опитаха да възпрепятстват Божанков да обясни различен вот. Заради напрежението в залата председателят на парламента Росен Желязков прекъсна заседанието за 20 минути.

След почивката Желязков наложи наказание “порицание” на шестима депутати. Божанков отново се опита да направи изказване, а от “Възраждане” пак наобиколиха трибуната. Накрая председателят на парламента отстрани Костадин Костадинов и закри заседанието, посочвайки, че работата не може да продължи.

По време на почивката съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи пред репортери, че от “Възраждане” трябва да излязат пред своите избиратели и да кажат, че подкрепят Пеевски. “Всяка партия може да си предложи членовете, в която и да е комисия, и Христо Иванов много добре обясни това. Той няма да е в тази комисия, и Делян Пеевски не трябва да е. Нашата парламентарна група гласува “против” или “въздържал се”. На разговорите, които се водиха с “Възраждане”, през цялото време те казваха: “Вижте ПП и ДБ ще подкрепят предложението на ДПС”. Видяха, че ние не подкрепихме, а те не гласуваха. Защо? С липсата на гласовете им резултатът е Пеевски да е част от комисията. Това е много нечестно”, подчерта той.

Петков определи като абсурд и излизането на депутатите на “Възраждане” на трибуната в опит да осуетят изказването на Божанков. “Те не искат техните избиратели да разберат, че “Възраждане” в гласуването подкрепи Делян Пеевски за конституционната комисия. След почивката Божанков отново ще излезе на трибуната. Никой в Народното събрание няма право да спира изказването на народен представител, който е избран с гласовете на българските граждани”, каза още съпредседателят на ПП.

По-късно Петков нахлу в стаята на “Възраждане”, а Костадинов покани журналистите да слушат разговорите им. “Не може да блокирате наш депутат да говори”, заяви лидерът на ПП. А Костадинов му отговори да не се държи неадекватно и го призова да напусне стаята на “Възраждане”.

“Тук сме в български парламент, всеки един депутат е тук с гласовете на българските граждани. Никой няма правото да цензурира изявата на български народен представител”, коментира Петков, след като напусна стаята на националистите. “Исках да им кажа, че колкото и невъзпитани да са, това, което правят, е неправилно, противоконституционно. Влезнах в тяхната стая, за да им кажа да си поправят грешката. Както видяхте, с тях не може да се говори”, обясни той.

Миналата седмица отново възникна напрежение в пленарната зала след декларация, прочетена от Явор Божанков. Тогава Костадинов обяви, че в момента, в който Божанков или Манол Пейков излязат да говорят от трибуната, “оттук насетне ще ги свалят веднага”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст