ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гълъб Донев: Освободих зам.-министрите, защото такава е практиката, няма саботаж

Министерски съвет Гълъб Донев

Освободих заместник-министрите, защото голяма част от тях поискаха да бъдат освободени от мен, преди да дойде редовният кабинет. Твърдението, че съм ги освободил, за да саботирам редовното правителство, е една от лъжите, които се тиражират в публичното пространство. Това заяви пред БТВ бившият служебен министър-председател Гълъб Донев.

„Освободих ги, защото това е и нормалната логика на нещата, това е нормалната практика. Всеки един Министерски съвет идва със своите политически кабинети, начело с министрите и зам.-министрите. Всички, които са пожелали да останат, съм ги оставил“, допълни Донев.

Той отбеляза, че в понеделник е провел разговор с Мария Габриела, която го помолила да остави на поста сегашната зам.-министърка на външните работи.

“Мария Габриел ми се обади в понеделник, разговаряхме с нея, съобразих се с нея и с желанието на зам.-министъра и я оставих. Но това не е саботаж, това е приемственост. Това е нормалната практика и назад във времето също се е случвало. Не мога да приема, че двете най-големи коалиции в страната нямат кадри за втория ешелон на властта”, коментира бившият служебен премиер.

Относно информациите, че в последните дни служебната власт е превела около 4 млрд. лева към пътностроителни фирми, Гълъб Донев заяви, че това също е лъжа.

„Няма никакви преведени пари към пътностроителни фирми, не знам откъде се появиха тези 4 млрд. лева. Няма нито един преведен лев и нито един подписан договор. За цялото си управление служебното правителство е изплатило около 770 млн. за зимно почистване и поддържане на пътищата в страната, но това са пари по сключени договори“, разясни той.

Донев също така обясни, че фискалният резерв също не е бил пипан, каквото обвинение отправиха от БСП към служебния кабинет.

„Фискалният резерв е в изключително добро състояние. Не са похарчени никакви 4 млрд., това е поредното внушение в обществото“, увери Донев.

Той беше категоричен, че не се страхува от ревизия и попита дали някой е чул за някакъв корупционен скандал за последните десет месеца, откакто на власт е бил служебният кабинет.

“Нека да не се използват неверни твърдения, за да се губи енергията и да не заблуждаваме гражданите. Захлупихме обществото с 3-4 лъжи”, отбеляза Донев.

На финала на разговора бившият премиер изрази недоумение защо новата власт махна от НАП Борис Михайлов и връща „новия стар“ ръководител Румен Спецов.

„Къде е приемствеността тук? Защо не се довериха на един доказан експерт, а още в първия ден назначиха Спецов? При г-н Михайлов нарасна събираемостта от данъци. Приходната агенция се справя перфектно, няма „чадъри“ над фирми“, коментира Донев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст