ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК предлага бюджет от 189.3 млрд. евро на ЕС за 2024 година

еврокомисия знаме на ес европейски съюз ек

Европейската комисия предложи годишен бюджет на Европейския съюз в размер на 189.3 млрд. евро за 2024 година. 

Бюджетът ще бъде допълнен със сума в размер на приблизително 113 милиарда евро под формата на плащания за безвъзмездни средства по линия на NextGenerationEU, който е инструментът на Европейския съюз за възстановяване след пандемията. 

Благодарение на комбинирания им капацитет ще продължи стимулирането на сегашното икономическо възстановяване на Европа и създаването на работни места, като същевременно бъде подсилена стратегическата автономност.

През последните години ЕС беше изправен пред изключителни предизвикателства, включително бързо нарастваща инфлация, които оказаха значителен натиск върху способността на бюджета да продължава да посреща нуждите, възникнали заради нови събития. Въпреки това проектобюджетът за 2024 г. продължава да предоставя важно финансиране за политическите приоритети на ЕС, както е планирано. 

Разходите в областта на околната среда и на цифровите технологии ще продължат да бъдат приоритет, за да стане Европа по-устойчива и подготвена за бъдещето.

Проектобюджетът за 2024 г. насочва средствата към местата, където те могат най-много да помогнат, в съответствие с най-належащите нужди от гледна точка на възстановяването на държавите членки, и на партньорите на Съюза по света. 

Финансирането ще подпомогне модернизирането и укрепването на ЕС, като стимулира екологичния и цифровия преход, създава работни места и засилва ролята на Европа в световен мащаб.

Комисията ще продължи да подкрепя и Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. След агресивната война на Русия срещу страната бюджетът на ЕС беше мобилизиран изцяло в подкрепа на Украйна и на държавите членки на ЕС, приемащи бежанци, но наличността на бюджетни средства бе изчерпана. 

Комисията ще направи оценка на бъдещата подкрепа за Украйна в контекста на предстоящия преглед на дългосрочния ѝ бюджет за периода 2021 – 2027 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст