ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС анализира пазара на облигации, за да подобри оценките

Европейският съюз ще проучи пазара на облигации, за да разбере как би могъл да подобри търговията и пазарните оценки на дълга си – част от усилията на общността да получи за книжата си еквивалентно на страните членки третиране. Брюксел започва да разпраща въпросника на блока на 7 юни, с който ще иска мнения за подобряване на ликвидността, става ясно от електронно съобщение, изпратено до дилърите на 6 юни, което са прочели журналисти на агенция “Блумбърг”. ЕС вече предлага стимули на банките да дават по-добри котировки, за да помогнат за търговията на дълга.

Това е последната част от тазгодишната кампания на съюза да постигне цени на облигациите си, чиито кредитни рейтинги са сходни на тези на правителствените дългови инструменти. Кредитната оценка на ЕС е “ААА” – същата както на Германия, но облигациите на общността се търгуват с отстъпка спрямо германските. Това определено е разочарование за ЕС, защото ще трябва да плаща на инвеститорите повече за заемите, които набира.

“Ще пуснем проучването на инвеститорите бързо, което ще ни помогне да обслужваме инвеститорите си дори по-качествено и да подобрим стратегията си за финансиране и пазарния подход”, коментира еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан в официално изявление на 6 юни.

По принцип практиката едрите емитенти да искат мнението на първични дилъри не е необичайна. Въпросникът на ЕС ще иска становище за най-ефективния път, даващ възможност на облигациите на блока да бъдат търгувани и оценявани както дълга на еврозоната. Освен това ще има запитване за индексите на облигациите при разпределянето на инвеститорските активи и колко е важно дълговите книжа на общността да бъдат включени.

Банкери, които са получили електронното съобщение, твърдят, че въпросите са логични, като се има предвид, че доходността на облигациите на ЕС са със сериозен спред над германския и френския дълг. Това би могло да е свързано с търговските обеми, като ЕС е потърпевш, защото няма задължения с падежи през всяка година.

Проблемът е важен от политическа гледна точка за блока, защото страните членки могат да решат, че финансирането чрез ЕС не е толкова ефективно както чрез собствените им национални дългови пазари, а това би нанесло сериозен удар на облигационната програма. ЕС, който пуска облигации, за да помогне за възстановяването след пандемията, започва да прилича все повече на държавен емитент, въпреки че пазарите тепърва ще го оценяват по достойнство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст