ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Испания започва строителство на най-големия в света завод за лабораторно отгледано месо

лабораторно отгледано месо

Заводът ще има производствен капацитет от повече от 1000 метрични тона култивирано говеждо

Бразилският производител на месо “Джей Би Ес” (JBS) съобщи, че неговият филиал “БиоТех Фудс” (BioTech Foods) е започнал строителство в Испания на първия си завод за производство на лабораторно отгледано месо в търговски мащаб. Производствените мощности трябва да бъдат завършени до средата на 2024 г., предаде Ройтерс.

Според “Джей Би Ес” фабриката, която ще бъде най-голямата за производство на лабораторно отгледано месо в света, ще има годишен производствен капацитет от повече от 1000 метрични тона култивирано говеждо. В средносрочен план компанията смята, че може да увеличи производството си до 4000 метрични тона на година.

“Новият завод на “БиоТех Фуудс” поставя “Джей Би Ес” в уникална позиция да застане начело в сегмента и да управлява тази вълна от иновации”, каза Едуардо Нороня, ръководител на бизнеса с добавена стойност на “Джей Би Ес” за САЩ.

“Джей Би Ес” придоби 51-процентов дял в испанската “БиоТех Фуудс” през 2021 г. в сделка за 100 милиона долара, като 41 милиона долара са насочени към изграждането на завода, който ще бъде разположен в Сан Себастиан.

“С предизвикателствата, наложени на глобалните вериги за доставки, култивираният протеин предлага потенциал за стабилизиране на продоволствената сигурност и глобалното производство на протеини”, посочи съоснователят и главен изпълнителен директор на “БиоТех Фуудс” Иниго Чарола в изявление.

“Джей Би Ес” заяви, че “БиоТех Фуудс” планира постепенно да увеличи производствения си капацитет, за да отговори на нарастващото потребителско търсене и вижда Австралия, Бразилия, Европейския съюз, Япония, Сингапур и Съединените щати като ключови пазари.

“БиоТех” произвежда своето култивирано месо от проба от клетки, събрани от добитък и отгледани в тъкан, подобна на тази, произведена в тялото на животното.

Бразилският производител на пилешко и свинско месо “Би Ар Еф” (BRF) също се впусна в сектора на култивираните меса с инвестиция от 2,5 милиона долара в израелската стартираща компания “Алеф Фармс” (Aleph Farms) през 2021 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст