ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Славов внася точката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев

Атанас Славов

Правосъдният министър ще внесе точката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев на заседанието на ВСС на 8 юни. Това каза пред журналисти Атанас Славов, който вчера зае поста министър на правосъдието, предаде БТВ. 

Утре пленумът на Висшия съдебен съвет ще започне дебата за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Кадровиците обединиха двете искания в едно и вече са се запознали с доказателствата.

Очаква се да бъдат изслушани призованите свидетели.

В четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет отново ще бъде свикан и там ще има точка за разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Това обясни в понеделник (5 юни) пред медиите служебният министър на правосъдието Крум Зарков. По думите му е отговорност на ВСС да реши спора, което става с решение по същество, а “кога ще са готови да го направят, зависи от тях“.

На 5 юни ВСС прие за редовно и допустимо второто предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и откри процедурата по него. Това е втората такава процедура в рамките на седмица. Двете ще бъдат обединени в едно производство, а дебатите по същество трябва да се случат на заседанието, което да се проведе до седем дни. 

„Когато встъпих в длъжност на 2 август разговори като тези за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор бяха абсолютно невъзможни, сега вече се говори. Крачка напред, но важни са крайните решения, важно е и какво следва след тях, това ще е дълъг процес, но надявам се оздравителен“, коментира още служебният министър.

По повод приетите промени от парламента в Закона за съдебната власт на 2 юни, с които Националната следствена служба (НСлС) се изважда от прокуратурата и става независима структура, Зарков заяви, че такива дълбоки промени не се правят по този начин. 

„Става дума за дълбоки реформи, които изискват задълбочен размисъл и отнемат време. Тук ставаше дума за разпоредби отхвърлени на първо четене, неразгледани въобще на второ четене, гласувани на крак в зала, тепърва ще чакаме финалния им вариант, за да видим, но от пръв поглед личи, че има сериозни липси“, коментира той.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст