ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Оборотът на БФБ през май се удвоява до 3.96 млн. лева

зала на фондова борса акции пари зарчета

Оборотът на „Българска фондова борса“ за месец май възлиза на 53.96 млн. лева. Показателят нараства над два пъти (или със 140%) спрямо април, когато достигна беше на стойност 22.48 млн. лева.

За периода между януари и май оборотът се понижава с 59.82 процента на годишна база, отчитат от фондовата борса

Броят сделки на БФБ през май расте до 6446 при реализирани 3585 сделки през април. За периода между януари и май тази година покупко-продажбите намаляват с 44.83 процента спрямо миналата година.

Сред трите най-ликвидните емисии акции на българския капиталов пазар за петия месец са “Алтерко” АД-София (с 514 сделки), “Доверие Обединен холдинг” АД-София (с 505 сделки) и “Дронамикс Кепитъл” АД-София (с 379 сделки). 

През май всички борсовите индекси на БФБ, с изключение на BGREIT, отбелязват ръст спрямо април. На годишна база обаче всички са на зелена територия.

Бенчмаркът на сините чипове SOFIX показва най-силен ръст – с 9.82 процента, и дистигна 666.63 пункта. Увеличението при широкия измерител BGBX40 е с 5-72 на сто, а при равнопретегления BGTR30 – с 4.05 процента. Секторният BGREIT, който оценява представянето на дружествата от сектора на недвижимите имоти, се свива с 0.23 процента спрямо април.

Сред 15-те емисии от базата за изчисляване на SOFIX, единадесет подкрепят растежа на основния индекс като цените на акциите им се повишават през месец май, а четири от публичните дружества отбелязват спад в котировките. 

В топ 3 на най-печелившите компании от SOFIX са “Еврохолд България” АД-София, “Алтерко” АД и “Доверие Обединен Холдинг” АД. те повишават цените си съответно с по 31.58 процента, 24.55 на сто и 12.60 процента.

Сред топ 3 на губещите компании от SOFIX са – “Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ, “Химимпорт” АД и “Монбат” АД като губят от стойността си по 2.65 на сто, 2.19 процента и 0.92 на сто.

През май с акциите на компаниите, които се търгуват на пазара за растеж на малки и средни предприятия beam, са сключени 760 сделки, в които оборотът възлиза на 1.21 млн. лева. Броят на сделките на пазар MTF BSE International е 383, а търговията е на стойност 8 млн. лева.

Пазарната капитализация на БФБ в края на месец май е в размер на 30.41 млрд. лв. или 17.21 процента от БВП на страната. 

Акценти на БФБ за месец май 

-На 15 май Група “Българска фондова борса”, която включва БФБ, „Българска независима енергийна борса“ (БНЕБ) и „Файненшъл Маркет Сървисиз“ (Financial Market Services – FMS), и Националният статистически институт (НСИ) подписаха Споразумение за сътрудничество. Четирите организации ще си партнират за увеличаването на обема и видовете източници на данни. Споразумението беше подписано от доц. д-р Маню Моравенов – изпълнителен директор на БФБ, Константин Константинов – изпълнителен директор на БНЕБ, Гергана Пападопулу – управител на ФМС, и доц. д-р Атанас Атанасов – председател на НСИ. Очаква се скоро съвместното сътрудничество да доведе и до разширяване на потенциала и обогатяване на предлаганите от организациите информационни услуги.

-На 16 май се проведе третата стратегическа среща от програмата beamUp lab 3.  Домакин на срещата беше БФБ, а нейни експерти представиха възможността за набиране на средства, чрез пазар beam. Участваха представители на листнатите компании – “МелиГел” (MelliGEL), “ЕмЕфДжи Инвест” (MFG Invest), които заедно с инвестиционният посредник BenchMark Finance споделиха своя опит в успешното реализиране на IPO на пазар beam. Експерти от “Ърнст енд Янг България” (EY Bulgaria) представиха набиращи популярност механизми за дългосрочно стимулиране на служители. “Офис Ар енд Ди” (OfficeRnD) споделиха своята успешна история и какви са иновациите в индустрията за управление на офис пространства. На срещата бяха представени и пет от компаниите от beamUp lab 3 – “Дриймикс” (Dreamix), “Къпфи” (Cupffee), “Кохерентлабс” (Coherentlabs), “Хармоника” (Harmonica) и “Нитропак” (NitroPack).  

-На 22 май БФБ обяви, че на 15 юни ще се проведе инициативата “Ден за акции”. Тя се организира от БФБ и „Централен депозитар“, като предстои нейното девето издание. В рамките на инициативата индивидуалните инвеститори ще могат да търгуват без такси с акции на всички пазари оперирани от БФБ, включително и на пазара за растеж beam. “Денят за акции” има за цел да стимулира активното участие на физически лица – инвеститори на капиталовия пазар, да подобри инвестиционната култура и увеличи знанието за финансовите инструменти в България.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст