ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Избраха Пеевски за член на Комисията по конституционни въпроси

Парламент Йордан Цонев Пеевски Карадайъ

Със 109 гласа “за”, 69 “против” и 8 въздържали се, депутатите одобриха Делян Пеевски за член на Комисията по конституционни въпроси. По време на дискусията стана ясно, че “Демократична България” и “Продължаваме промяната” няма да подкрепят номинацията му, а гласуването приключи с поредния скандал в пленарната зала, което наложи прекъсване на заседанието.

“Възраждане” не гласуваха против и решението мина, не ги съдете по думите, а по действията им”, заяви от трибуната Искрен Митев от ПП, което взриви залата. Веднага след него на трибуната излезе и Явор Божанков от ПП, а депутатите на Костадин Костадинов се опитаха да попречат на изказването му. Наложи се председателят на парламента да охлади страстите с 20-минутна почивка.

Припомняме, че миналата седмица възникна напрежение в пленарната зала след декларация, прочетена от Явор Божанков, в отговор на друга декларация от “Възраждане”. Тогава лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов обяви, че в момента, в който Явор Божанков или Манол Пейков станат и излязат да говорят от трибуната, “оттук насетне ще ги свалят веднага“.

Вчера Пеевски бе един от двамата депутати от ДПС, които гласуваха за кабинета “Денков – Габриел”, другият бе лидерът на партията Мустафа Карадайъ. След вота двамата обясниха, че са гласували за обещаната конституционна реформа и че ще бъдат активни участници от името на ДПС в специалната парламентарна комисия, която ще обсъжда текстовете. По-късно на сайта на парламента се появи проекторешение, в което се предлага член на комисията по конституционни въпроси да стане Делян Пеевски, който да заеме мястото на Гюнер Ахмед.

Проекторешението беше включено в програмата за работата на парламента още тази седмица, като бе записано под осма точка. В началното на пленарното заседание днес обаче по предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид депутатите гласуваха да издърпат точката и промяната да бъде гласувана в рамките на днешното заседание. “За” разглеждането ѝ по-напред гласуваха ГЕРБ-СДС, един депутат от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “Възраждане”, ДПС и трима от “Има такъв народ”. “Против” гласуваха “Продължаваме промяната – Демократична България”, БСП, четирима от “Има такъв народ” и независимият депутат Радостин Василев.

*Очаквайте подробности

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст