ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Софийската опера и балет посреща лятото с четири фестивала

Вълнуващо и необикновено лято 2023 обещава Софийската опера и балет за своята публика. 

Тази година директорът и главен режисьор на Софийската опера и балет Пламен Карталов залага на грандиозен Вагнеров фестивал, а поводът е 210 години от рождението на великия немски композитор. Фестивалът ще започне на 8 юли и ще продължи до 30 юли.

Представя ме ви програмата на Sofia Opera Wagner Festival:

От 8 до 30 юли ще бъдат показани пред публика всички седем заглавия, които до този момент са в репертоара – “Рейнско злато” (8 юли), “Валкюра“ (9 юли), “Зигфрид” (11 юли), “Залезът на боговете” (13 юли), “Тристан и Изолда” (23 юли), “Парсифал” (25 юли), “Летящият холандец” (29 и 30 юли).

Академик Карталов от години има интерес към творчеството на Вагнер. Той решава да започне тетралогията още през 2010 г. с премиерата на първата част “Рейнско злато”. В следващите три години публиката аплодира “Валкюра”, “Зигфрид” и “Залезът на боговете”. 

Наред с Вагнеровия фестивал през лятото ще се проведат и още няколко фестивала, превърнали се в запазена марка на Софийската опера и балет.

За четвърта поредна година на сцената на езерото в Панчарево ще се състои летният фестивал “Музи на водата” от 14 юли до 27 август.

Там може да видите оперната история на “Летящия холандец” от Рихард Вагнер, балетните шедьоври “Лебедово езеро” от Пьотр Чайковски, “Дон Кихот” от Лудвиг Минкус, “Кармина Бурана” от Карл Орф, “Сън в лятна нощ” от Феликс Менделсон, “Кармен-сюита/Болеро” по музика на Жорж Бизе и Родион Шчедрин/Морис Равел и вечния мюзикъл “МАММА МИА!”.

От Софийската опера и балет загатват, че тази година изживяването ще остави незабравим спомен – сцената ще бъде грандиозна, емоциите – завладяващи.

За 14-та година ще се проведе и фестивалът “Опера в парка” през лятото.

Той започва на 24 юни в парка на Военна академия “Георги Сава Раковски” с “Концерт за бебоци” и ще продължи до края на юли.

Най-малките зрители, заедно с техните родители отново ще имат незабравими срещи с любими приказни герои, сред които Червената шапчица, Мечо Пух, Трите прасенца, Вълка, Папагено и Папагена.

Новото в репертоара е спектакълът “Вълкът и седемте козлета”. Мюзикълът от Александър Владигеров е адаптиран за деца. (пълната програма на фестивала може да видите ТУК).

Юлия Кръстева, която от години работи по детската програма на операта, отбеляза, че вече могат да се видят първите резултати. 

“Отгледахме си публика, която минава от една възраст в друга, от зала в зала и това е нашата награда,“ коментира тя.

Това лято ще се проведе и фестивалът “Опера на върховете” на Белоградчишките скали. 

За фестивалите “Опера в парка” и “Музи на водата” Софийската опера е получила подкрепата на Столична община.

Пламен Карталов обяви, че сега има цел да направи музей на всички български оперни величия, покорявали световните сцени. Той съобщи и, че след осем години борба е успял да извоюва последния етаж и вече зала “Александър Стамболийски” е част от операта. В момента залата се използва за провеждането на майсторски класове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст