ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдебната реформа е като нероден Петко – хем го няма, хем го оплакваме

България вече има редовен кабинет и това е добра новина, въпреки всички политически компромиси, които трябваше да бъдат направени. Вече има кой да носи „редовна“ отговорност за неотложните задачи като бюджета, отпускането на пари от ЕС по плана за възстановяване, работата по влизането в Шенген и еврозоната и разбира се – съдебната реформа. Последната е като нероден Петко, още не се е случила, ама вече трябва да я оплакваме.  Причината е, че преди да е тръгнала стъпва накриво.

Без никаква изненада депутатите Деница Сачева и Даниел Митов обявиха в сряда, 7 юни, че партия ГЕРБ няма намерение да подкрепи свалянето на имунитета на който и да е депутат, докато не завърши съдебната реформа и не бъдат приети конституционните промени.

“Няма да подкрепим да пада имунитет на който и да е народен представител, докато не завършат промените в съдебната система и конституционните промени. Трябва да има гаранция, че депутатите ще гласуват безпристрастно и без притеснения от натиск. Комисия в Народното събрание ще бъде свикана, за да излезе с решение за имунитетите”, заяви Сачева пред Би Ти Ви.

Напоследък темата с имунитетите стана основна за ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България”. Първо главният прокурор Иван Гешев внесе искане в Народното събрание за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да му бъдат повдигнати обвинения по разследването за къщата в Барселона. Във вторник  пък Софийска градска прокуратура настоя за имунитета на съпредседателя на новата коалиция Кирил Петков заради канадското му гражданство, от което все още не беше се отказал при встъпването си като служебен министър на икономиката. Преди това се говореше за свалянето на имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ.

Хората на Борисов хубаво са решили той да си даде имунитета доброволно, когато се случи съдебната реформа, но това е цел в необозримото бъдеще. Кога и как ще се случи и дали няма да се наложи после „реформа на реформата“ като при ремонтите на пътищата ни, хич не се знае, а и никой не се е ангажирал да прогнозира. По същество подобни реформи, които са свързани с огромни законодателни усилия и съгласуване между партиите, са много дълъг процес. Ако бъдещата власт успее да я съгласува за два месеца, ще влезе в учебниците по право в цял свят, а най-вероятно и в комедийните предавания. Това означава, че Борисов скоро няма да се откаже от имунитета си, както и всеки от депутатите, без значение какво престъпление са извършили или могат да извършат.

Явно се правят на разсеяни, че имунитет се иска за евентуално престъпно деяние, извършено в минало време и свалянето му няма да попречи по никакъв начин на законодателната им дейност. Но пък за сметка на това може да компрометира работата им и доверието в тях. Как ще ни убедят, че работят за стабилна съдебна система хора, които се крият от закона зад имунитета си.

Вече няма смисъл от ГЕРБ да обвиняват Иван Гешев, че пречи за съставяне на правителство чрез повишена работна активност и реваншизъм, защото кабинетът е факт, както и че главният прокурор вероятно е насяно, че е пътник и “ентъра” за махането му се няма да бъде спрян.

Не трябва да си затваряме очите, че ако  ГЕРБ толкова милееха за съдебна реформа, имаха 15 години на разположение да я направят, редовно подсещане от Брюксел и протести с подбодни искания.

Сагата с имунитетите е поредно натрапчиво напомняне, че у нас едни са по-равни пред закона от други. В противен случай и останалите заподозрени в престъпления българи не бива да съдат съдени, докато не приключи съдебната реформа. В крайна сметка Народното събрание е работно място, а не „времеубежище“ за бягство от закона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст