ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трус от 4,8 по Рихтер край Пловдив

земетресение

Земетресение беше усетено у нас около 15:30 часа днес. По данни на Европейския сеизмологичен център земният трус е бил с магнитуд 4,6 по Рихтер. Епицентърът е на 17 км югоизточно от Пловдив, на 3 км от Асеновград и на 146 километра от столицата, сочат данните на центъра.

По предварителни данни земетресението е с магнитуд от 4,8 по Рихтер, епицентърът е северно от Асеновград, съобщи за БНР дежурният сеизмолог от Българската академия на науките. Регистрирано е в 15:26 часа. Няма данни за пострадали и щети към момента.

Доц. Пламена Райкова от Департамента по сеизмология към БАН обясни: “Земетресение, което е регистрирано в района северно от Асеновград. Събитието е с магнитуд по предварителни засега данни от 4,8.  Усетено е в района на Асеновград, Пловдив и близките населени места, като например Садово. 

Земетресението е реализирано в сеизмогенна зона “Марица”. В исторически план можем да кажем, че тази зона се характеризира със силна сеизмичност, тъй като там през 1928 година са наблюдавани 2 силни земетресения с магнитуд над 6,5 в отстояние от 4 дни. 

Хората в село Крумово, което е в непосредствена близост до епицентъра, са се изплашили много, съобщи кметът Румяна Самоковарева. По нейните думи има паднали комини и тухли от сградите на комините и читалището.

И в Садово земетресението е усетено силно, но няма данни за поражения по сградите.

В Пловдив към момента в оперативния център на РДПБЗН няма получени сигнали за нанесени щети. Два пожарни автомобила от Асеновград превантивно ще извършат обход на основни улици и булеварди в града.  В социалните мрежи пловдивчани споделят, че са усетили труса силно. Има хора, които са излезли навън. Няма обаче паника, свидетелства кореспондентът на БНР.

Трусът бе усетен и в столицата.  Дълбочината на земетресението е 10 км, сочат актуалните данни на Европейския сеизмологичен център.

В Пазарджик земетресението е усетено само по високите жилищни и административни сгради в града. От полицията съобщиха , че няма сигнали за щети или пострадали хора на територията на региона.

Снощи в северната ни съседка имаше земетресение със сила от 5,2  по Рихтер:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст