ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шведите затоплят отношението си към еврото

Населението на Швеция вече не е толкова враждебно настроено към идеята за въвеждане на еврото след като шведската крона се търгува в близост до най-ниските в историята си котировки. Допитване, публикувано на 7 юни от правителствената статистическа агенция Statistics Sweden, показва, че 30.6% от шведите ще гласуват в полза на приемането на единната европейска валута, докато преобладаващите 50.5% са против отказа от кроната. Въпреки това, подкрепата за еврото е най-висока от началото на европейската дългова криза преди повече от десетилетие.

Стабилното поевтиняване на кроната прави вносните стоки по-скъпи и въпреки че качва печалбите на местните износители, повишава и опасенията, че шведските производители, които в момента се възползват от слабата национална парична единица, няма да имат достатъчно стимули да оптимизират и повишат дългосрочната си конкурентна мощ. Някои бизнеслидери, между които и основателят на Cevian Capital – Кристер Гардел – напоследък твърдят, че Швеция трябва да се включи в Европейския паричен съюз, но политическото желание за подобна стъпка е много ограничено: само една парламентарно представена партия – “Либерали” – настоява активно за това. Въпреки че те са младши партньор в шведската трипартийна коалиция, техните призиви за запитване за потенциално членство във валутния блок трябва тепърва да набере скорост в алианса.

Шведката Карин Карлсбро – представител на либералите в Европейския парламент – посочва, че партията й подкрепя приемането на еврото главно защото то ще отреди на страната й място на масата и ще помогне за заздравяването на единството на европейската общност. А плаващият обменен курс на кроната е отворил очите на много шведи за негативните ефекти от слабата национална валута.

Шведските избиратели отхвърлиха присъединяването към еврозоната на референдум през 2003-а и публичните нагласи оттогава са определено негативни към подобен акт след като дълговата криза притисна Стария континент в началото на новия век. Националистите от “Шведски демократи”, които подкрепят управляващия блок, въпреки че формално не са част от коалицията, дори призоваха Швеция да напусне Европейския съюз през 2019-а и остават твърдо против страната да приеме единната европейска валута.

Наблюдаваната напоследък слабост на шведската парична единица към еврото е последната крачка от тенденция, продължаваща поне от десетилетие. В момента кроната е с над 30% по-слаба от единната европейска валута отколкото през по-голямата част от 2013-а. Доближаването на шведските пари към най-слабите им котировки към еврото повдига и опасения в централната банка на страната, чиито усилия за овладяване на инфлацията се осуетяват от по-високите цени на вноса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст