ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Боряна Димитрова: Всяко рециклиране на образа на Пеевски се възприема символно

“ГЕРБ е в носталгия по монолитното си управление, останалите искат да го имат сега”, смята социологът.

“Като че ли ГЕРБ е в носталгия по времето на своето монолитно управление, когато можеше без съществена съпротива да прокара своите законопроекти и своята политика. А пък останалите политически сили изглеждат, като че са в носталгия по времето на ГЕРБ, което те сякаш искат да вземат, за да прокарват без особена вътрешна съпротива своите политики. Това време свърши. Поне 4-5 години, в период на преходни правителства, ще имаме изострена чувствителност и на обществено мнение, и на политици, и вътре в парламента и в правителството. Политическите партии трябва да се научат да работят в една нова обстановка”.

Това каза пред БНР социологът от “Алфа Рисърч” Боряна Димитрова. 

По думите ѝ Делян Пеевски е станал символ на нарушаването на правила на парламентарната демокрация и на правилата на етиката и морала, както и на политическото поведение с избора му за шеф на ДАНС през 2013 г.

“Всяко рециклиране на този образ се възприема символно. В този смисъл поведението на ДПС изглежда доста провокативно, подплатено със самочувствие, че след като веднъж те са потърсени за конституционна реформа, повече няма да са в миманса, няма да бъдат просто поддръжници или ням наблюдател на тези процеси, а ще изискват да наложат своята визия така, както те разбират своето участие. ДПС обикновено играе не просто тактическа, а стратегическа игра – по отношение на разпределението на властите в страната и по отношение на геополитическата позиция. Те не искаха, ако останат в опозиция, да са в една кохорта с БСП и с “Възраждане”, коментира тя. 

Боряна Димитрова подчерта, че ПП-ДБ нямат добра комуникация, за да обяснят как ще правят конституционната реформа с Пеевски.

“Вече 2 години комуникацията на всички партии минава през ключови опорки. Крайно отрицание и стигматизиране на противника. Това е лесната комуникация. В момента нямаме правителство на монолитното мнозинство и комуникацията става по-сложна. Трябва да се покаже и да се обясни къде цели да стигне това правителство … Важно е стъпките да са правилни, но и да са добре аргументирани и обяснени на избирателите”, каза още социологът.   

Според Димитрова в страната е разклатена естествената йерархия и въпреки, че има правителство и центърът на властта се връща в парламентарната демокрация, другите центрове на власт се опитват да създадат допълнително напрежение. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст